Φ. Τίμερμανς: Η πολιτική για το κλίμα θα είναι κοινωνική

EUGreenDeal [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  Φρανς Τίμερμανς, βλέπει τις διεθνείς προσπάθειες για το κλίμα να βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα πρέπει να είναι δίκαιη για να έχει την υποστήριξη των πολιτών. Ή θα είναι κοινωνική – ή δεν θα υπάρξει, τονίζει σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Οι διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Αισιοδοξώ ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία μπορούν επίσης να είναι πεισθούν για μια συνεπή πορεία προς τη λεγόμενη ουδετερότητα του άνθρακα. Η Ευρώπη πρωτοστάτησε διεθνώς στην πολιτική για το κλίμα και η Γερμανία διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους, μεταξύ άλλων και για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής για το κλίμα η οποία θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη της Σκωτία», είπε.

«Πιστεύω πως τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι επαρκή για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από +2 βαθμούς Κελσίου. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες. Ούτε η Κίνα, για παράδειγμα, δεν έχει άλλη επιλογή, αυτό είναι θέμα διπλωματίας», πρόσθεσε ο Τίμερμανς

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την προστασία του κλίματος είπε ότι «οι Αμερικανοί, σε αντίθεση με την Ευρώπη, θα πρέπει ακόμη να επεξεργαστούν τους στόχους τους. Μόλις πρόσφατα μπήκαν στο παιχνίδι, ενώ η Ευρώπη μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εδώ και 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στη Γερμανία ο Αμερικανός εντεταλμένος για την προστασία του κλίματος Τζον Κέρι ζήτησε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες παγκοσμίως για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια τεράστια πρόκληση. H προστασίας του κλίματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλα τα κράτη βρεθούν στην ίδια πλευρά, συμπεριλαμβανομένων και  εκείνων τα οποία εκπέμπουν τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου», επισήμανε.
«Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία του κλίματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) κατά 55% έως το 2030.

Θα υπάρξουν μεταξύ άλλων νέοι κανόνες για τη βιομηχανία και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ότι η εμπορία εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα επεκταθεί, για παράδειγμα στον τομέα των ακινήτων. Αυτό (όμως) πρέπει να γίνει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει μια πολιτική για το κλίμα που απαιτεί μια δίκαιη συμβολή από όλους – ειδικά από εκείνους που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά και να υποστηριχθούν από τους πολίτες, διαφορετικά δεν θα λειτουργήσουν: Αυτή η πολιτική για το κλίμα θα είναι κοινωνική – ή δεν θα υπάρξει», τόνισε καταλήγοντας.

Πηγή: Deutschlandfunk