Η ΕΕ έτοιμη να εγγυηθεί στα Ηνωμένη Έθνη για τις κλιματικές της δεσμεύσεις

5471608132_a07085010a_z

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή (6 Μαρτίου) να αποστείλουν στα Ηνωμένα Έθνη τις επίσημες «υποσχέσεις» τους για το πόσο θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εν όψει των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή που ξεκινούν το Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρώτο μπλοκ που συμφωνεί σε μια κοινή θέση πριν από τις συνομιλίες στο Παρίσι που έχουν ως στόχο την αναζήτηση μιας νέας παγκόσμιας συμφωνίας για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έχει καλέσει επίσης τους άλλους μεγάλους ρυπαίνοντες να γνωστοποιήσουν νωρίτερα τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η Ευρώπη συνιστά παράδειγμα προς μίμηση.

«Ένα πολύ σημαντικό βήμα έγινε σήμερα», είπε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών για το κλίμα και την ενέργεια στις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για μια αποφασιστική, ιστορική φάση», πρόσθεσε.

Προηγουμένως είχε δηλώσει ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 20 Μαρτίου το αργότερο.

Η επίσημη συνεισφορά της ΕΕ θα είναι ο στόχος της μείωσης κατά 40% των εκπομπών μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί στο εσωτερικό και όχι μέσω των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επενδύσουν σε συστήματα μείωσης χρήσης άνθρακα εκτός Ευρώπης.

Διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι ο στόχος του 40% θα πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ των κρατών μελών καθώς ενώ η συζήτηση για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν από τις συνομιλίες του Παρισιού.

Μια επιλογή είναι να μοιραστεί η προσπάθεια βασιζόμενη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κρατών μελών.

Όμως, οι περικοπές των εκπομπών μετά το 2020 που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς περιβάλλοντος υπολείπονται κατά πολύ από το αναγκαίο μερίδιο της Ευρώπης για την αποφυγή της επικίνδυνης κλιματικής αλλαγής, δηλώνουν οι Friends of the Earth Europe.

Η Susann Scherbarth από τους Friends of the Earth Europe δήλωσε: «Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε αυτό που μας λέει η επιστήμη του κλίματος για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη και της συμφωνίας των υπουργών σήμερα. Είναι απογοητευτικό να ακούμε τις κυβερνήσεις μας να περιγράφουν τις κλιματικές δεσμεύσεις τους ως φιλόδοξες όταν οι ίδιες αποτυγχάνουν να μας απομακρύνουν από τα ορυκτά καύσιμα αρκετά γρήγορα».

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία [United Nations/Flickr]

X