Έρευνα: Οι «5G» που αύξησαν την χρήση άνθρακα τα τελευταία πέντε χρόνια

coal-fired_power_plant._germany_2014

Πέντε από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου αύξησαν τη χρήση άνθρακα τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις απαιτήσεις από τις φτωχές χώρες να μειώσουν τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να αποφύγουμε μια καταστροφική αλλαγή του κλίματος, δείχνει νέα έρευνα.

Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Γαλλία έκαψαν μαζί 16% περισσότερο άνθρακα το 2013 από ό, τι το 2009 και σχεδιάζου να αυξήσει περαιτέρω την κατασκευή των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Μόνο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς από τις χώρες G7 σημείωσαν μειωμένη κατανάλωση άνθρακα από τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα το 2009.

Οι ΗΠΑ έχει μειώσει την κατανάλωση άνθρακα κατά 8%, κυρίως λόγω του fracking για το φυσικό αέριο από σχιστόλιθο. Συνολικά, οι χώρες των G7 μείωσαν την κατανάλωση άνθρακα κατά λιγότερο από 1% μεταξύ 2009-2013, προκύπτει από την έρευνα της Oxfam.

Η έκθεση έρχεται σε μια στιγμή όπου 200 χώρες συναντιούνται στη Βόννη ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών για το κλίμα στο Παρίσι αργότερα αυτό το έτος, και δείχνει ότι τα εργοστάσια άνθρακα των G7 εκπέμπουν δύο φορές CO2 όσο ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος κάθε χρόνο, και 10 φορές περισσότερο από τις 48 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες μαζί.

EurActiv σε συνεργασία με The Guardian

*φωτογραφία [Martin/Flickr]

X