ΕΕ και Ιαπωνία στηρίζουν τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

[©European Union , 2018 / Photo: Etienne Ansotte]

Η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία παγκοσμίως μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας αποτελεί και την πρώτη που έχει υπογράψει η Ευρώπη στο πλαίσιο στήριξης της Συμφωνίας του ΟΗΕ για το κλίμα.

Τα δύο μέρη συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συνεργαστούν, προκειμένου να υποστηρίξουν τη Συμφωνία του Παρισιού. Το εμπόριο θα μπορούσε «να συμβάλλει θετικά» στον αγώνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας.

Επιπλέον, η Ιαπωνία και η ΕΕ θα «προσπαθήσουν να διευκολύνουν» το εμπόριο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και άλλες λύσεις που στοχεύουν σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

ΕΕ: Εδραιώνεται η συνεργασία με την Ιαπωνία για το εμπόριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Τρίτη (17 Ιουλίου), στέλνοντας ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του προέδρου Τραμπ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Cecilia Malmström, δήλωσε στο παρελθόν ότι η συμμετοχή στη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου με την Ευρώπη.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε: «Είναι μια πράξη τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, σε μια εποχή που ορισμένοι τους αμφισβητούν».

Συμφωνία-ορόσημο για το ελεύθερο εμπόριο υπογράφουν ΕΕ- Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία μεταβαίνουν σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να υπογράψουν την μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία της ενιαίας αγοράς, στέλνοντας ένα μήνυμα εναντίωσης στον προστατευτισμό του προέδρου Τραμπ.

«Αποτελεί κοινό …

Η συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ θα επεκταθεί πέρα ​​από το εμπόριο σε άλλους κρίσιμους τομείς, πρόσθεσε ο κ. Τουσκ, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Μάλμστρομ συμπλήρωσε: «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως εξακολουθούν να πιστεύουν στο ανοιχτό εμπόριο και αντιτίθενται τόσο στην μονομερή προσέγγιση, όσο και στον προστατευτισμό».

 

X