Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν για το κλίμα στο Ρότερνταμ

Στους διοργανωτές της πορείας περιλαμβάνονταν η Greenpeace, η Oxfam Novib, το συνδικάτο FNV, η Extinction Rebellion, η Milieudefensie και η Fridays for Future, έγραψε η NL times. [EPA-EFE/ROBIN UTRECHT]

Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Ρότερνταμ το απόγευμα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το ολλανδικό μέσο ενημέρωσης NL Times.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία στο Binnenrotte γύρω στη 1:45 μ.μ. της Κυριακής (19 Ιουνίου) και περπάτησαν μέσω της Blaak, του Coolsingel και του Hofplein πριν καταλήξουν πίσω στο σημείο εκκίνησης.

Στους διοργανωτές της πορείας περιλαμβάνονταν η Greenpeace, η Oxfam Novib, το συνδικάτο FNV, η Extinction Rebellion, η Milieudefensie και η Fridays for Future, έγραψε η NL times.

Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν πλακάτ που επέκριναν τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά των τελευταίων σχεδίων της ολλανδικής κυβέρνησης για το άζωτο, τα οποία προβλέπουν μείωση των επιπέδων αζώτου έως και 70%. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με φράσεις όπως «Αγρότες, δεν υπάρχει τίποτα δροσερό στο άζωτο» και «Λιγότεροι μεγαλοσταβλισμοί, περισσότερη βιοποικιλότητα». Ενώ οι αγρότες πιστεύουν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι πολύ «μη ρεαλιστικά», οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά.

Πολλοί διαδηλωτές ήρθαν επίσης για να δηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αεροπορικές μεταφορές, με πλακάτ που έγραφαν «Μποϊκοτάζ στο Σίπχολ» και «Λιγότερες πτήσεις, περισσότερα τρένα». Το ολλανδικό αεροδρόμιο, Σίπχολ, είναι υποστελεχωμένο και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα εισερχόμενα πλήθη, καθώς οι περιορισμοί COVID-19 έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες.

Η Greenpeace αφιέρωσε λίγο χρόνο για να συζητήσει τη σχέση μεταξύ της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Τα ορυκτά καύσιμα είναι ο κινητήριος μοχλός της κλιματικής κρίσης, αλλά και του πολέμου, των συγκρούσεων και της ρύπανσης. Λόγω ενός σπασμένου συστήματος, φαίνεται ότι έχουμε κολλήσει με τα ορυκτά καύσιμα ως κοινωνία. Και με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουμε σε φρικτούς πολέμους, όπως αυτός στην Ουκρανία», δήλωσε η Faiza Oulahsen της Greenpeace στην NL Times.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας πιστεύουν ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θέλουν «έργα και όχι λόγια».