Ανταλλαγή πυροσβεστών μεταξύ βορρά και νότου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, εξετάζει η Κομισιόν

«Μόνο με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» είπε ο Χρήστος Στυλιανίδης στο workshop του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που έγινε στην Αθήνα παρουσία του Επιτρόπου για την διαζείριση κρίσεων Γιανετς Λέναρτσιτς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Δασοπυροσβέστες από το βορρά της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, θα μπορούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Η ιδέα τέθηκε την Τρίτη στην Αθήνα από τον επίτροπο της ΕΕ για τη διαχείριση κρίσεων Γιανετς Λέναρτσιτς και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Ευριπίδη Στυλιανίδη στο περιθώριο της συνάντησης των μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα τα “διδάγματα από την αντιπυρική περίοδο του 2021”.

Σύμφωνα με το σχέδιο, σε περίπτωση μείζονος κρίσης, όπως αυτή που αντιμετώπισε η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες τον περασμένο Αύγουστο, ο χρόνος ανταπόκρισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε αίτημα κράτους μέλους θα ελαχιστοποιηθεί, αφού ο μηχανισμός RescEU θα κινητοποιήσει δυνάμεις που βρίσκονται ήδη επί τόπου.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αντίστοιχα, πυροσβέστες από την Ελλάδα και χώρες του Ευρωπαϊκού νότου θα μπορούν να σταθμεύουν στο βορρά της Ευρώπης, βοηθώντας τους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών και αποκτώντας τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων. Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει διατελέσει και ο ίδιος επίτροπος της ΕΕ, δεσμεύτηκε για την πλήρη υποστήριξη των προσπαθειών του Επιτρόπου Λέναρτσιτς να καταστήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας “ισχυρότερο”.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Λέναρτσιτς είπε ότι η ικανότητα αντίδρασης της Ευρώπης απέναντι στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται πρέπει να ενισχυθεί.