Ανεπαρκείς κρίνουν οι ΜΚΟ τις δεσμεύσεις της G7 για το κλίμα

g7_elmau_gipfel_klimaschutz_welthunger_0

Oι ηγέτες της G7 τάχθηκαν υπέρ του καθορισμού ενός στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας παγκοσμίως στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής περιόδου. Επίσης, συμφώνησαν  στην απαγκίστρωση των οικονομιών τους από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου της G7 στη Βαυαρία, οι ηγέτες επισήμαναν ότι τάσσονται υπέρ μια μείωσης σε παγκόσμιο επίπεδο των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου «στον μέγιστο βαθμό», κατά 40% έως 70% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2010. «Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε το ρόλο που μας αναλογεί προκειμένου να έχουμε μακροπρόθεσμα μία παγκόσμια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα έως το 2050», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες της G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία) συμφώνησαν στην υιοθέτηση ενός φιλόδοξου σχεδίου, προκειμένου να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα που αναμένεται να διεξαχθεί τον Δεκέμβριο. Η Ιαπωνία, ο Καναδάς και, σε ένα μικρότερο βαθμό, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους.

Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός ταμείου για την προστασία του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες,  το οποίο έχει οριστεί να είναι εφοδιασμένο με 100 δισεκατομμύρια δολαρίων από δημόσιες και ιδιωτικές συνεισφορές. Δεσμεύτηκαν επίσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες:

Η Oxfam πιέζει για σταδιακή κατάργηση του άνθρακα

Ως ανεπαρκή επέκρινε το αποτέλεσμα η οργάνωση Oxfam. «Αν η G7 πραγματικά θέλουν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις τους, θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα – όπως  την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του επιβλαβούς άνθρακα», δήλωσε ο αναλυτής της Oxfam για την προστασία του κλίματος Ιαν Kowalzig. Μια πρόσφατη μελέτη της Oxfam κατέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες της ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην παγκόσμια καταπολέμηση της πείνας. Χωρίς επείγουσα δράση, οι εκπομπές από τις χώρες της G7 και μόνο θα οδηγήσουν σε € 40 δισεκατομμύρια στις ετήσιες δαπάνες που οφείλονται στην βλάβη του κλίματος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2080, 7.000.000 τόνοι τροφίμων θα χάνονται κάθε χρόνο, χάρη στις εκπομπές από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  άνθρακα της G7. Η μελέτη της Oxfam θεωρεί ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3-4 βαθμούς.

Η σύνδεση μεταξύ της προστασίας του κλίματος και της ασφάλειας των τροφίμων έχει αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε απάντηση, η διεθνής κοινότητα θέλει να καθορίσει  Βιώσιμους Αναπτυξιακούς Στόχους (SDGs) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Οι SDGs προορίζονται να αντικαταστήσουν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που τέθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2000 και θα λήξουνι το 2015. Εκτός από την καταπολέμηση της πείνας και την προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, η καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να είναι μεταξύ των νέων στόχων στο SDGs . Αλλά στην επικείμενη συμφωνία για το κλίμα, οι τρέχουσες προτάσεις από τις G7 χώρες δεν θα είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των αερίων του θερμοκηπίου που είναι επιβλαβή για το κλίμα, δήλωσε ο αναλυτής της Oxfam Kowalzig. «Αυτό το χλιαρό αποτέλεσμα της  Συνόδου Κορυφής θα κάνει μόνο τον αγώνα πιο δύσκολο, αν όχι αδύνατο».

To πρώτο πραγματικό τεστ αξιοπιστίας της γερμανικής κυβέρνησης στην πολιτική για το κλίμα θα λάβει χώρα τις προσεχείς ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το υπουργικό συμβούλιο σχεδιάζει να αποφασίσει για το επίμαχο τέλος για το κλίμα στα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Αλλά το μέτρο είναι πιθανό να γίνει λιγότερο αυστηρό, εάν όχι να καταργηθεί πλήρως, λόγω των αντιδράσεων από τις εταιρείες ενέργειας και τα συνδικάτα.

EurActiv Dario Sarmadi

φωτογραφία από  Bundesregierung/Steins