Τα νέα χαρτονομίσματα €100 και €200 κυκλοφορούν από σήμερα (video)

Τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ, τα τελευταία της σειράς «Ευρώπη», αρχίζουν να κυκλοφορούν σήμερα 28 Μαΐου 2019. Διαθέτουν νέα και καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας και η γνησιότητά τους εξακριβώνεται εύκολα με τρεις απλούς ελέγχους: έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία.

Στο ολόγραμμα στο επάνω μέρος της λωρίδας ασημί χρώματος υπάρχουν μικρά σύμβολα του ευρώ (€) που κινούνται γύρω από τον αριθμό της αξίας όταν παρατηρούμε το τραπεζογραμμάτιο υπό γωνία και γίνονται πιο καθαρά στο άμεσο φως. Στη λωρίδα ασημί χρώματος εμφανίζεται επίσης μια προσωπογραφία της Ευρώπης, η βασική εικόνα που απεικονίζει τον αντίστοιχο αρχιτεκτονικό ρυθμό και ένα μεγάλο σύμβολο του ευρώ (€). Στα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ εμφανίζεται επίσης ένας βελτιωμένος αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα. Παρόλο που ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα παρουσιάζεται σε όλα τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη», στη βελτιωμένη αυτή μορφή εμφανίζονται επίσης σύμβολα του ευρώ (€) μέσα στον αριθμό της αξίας.

Καθώς τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ έχουν πλέον το ίδιο πλάτος με το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, η διαχείριση και η επεξεργασία τους από τα μηχανήματα καθίσταται ευκολότερη. Επίσης, θα ταιριάζουν καλύτερα στο μέγεθος των πορτοφολιών και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς θα φθείρονται λιγότερο.

Το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ είναι το τρίτο τραπεζογραμμάτιο ευρώ με την ευρύτερη χρήση, μετά τα τραπεζογραμμάτια των 50 και 20 ευρώ. Η ζήτηση για τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 7,6% για το τραπεζογραμμάτιο των 100 ευρώ και 8,6% για το τραπεζογραμμάτιο των 200 ευρώ.

Τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ της πρώτης σειράς, όπως και όλες οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες, θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα τραπεζογραμμάτια, αλλά σταδιακά θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία.

Τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ είναι περισσότερα από τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ χρησιμοποιούνται ευρέως, τόσο ως μέσο πληρωμής όσο και ως μέσο αποθήκευσης της αξίας. Στο τέλος Ιουνίου 2018 βρίσκονταν σε κυκλοφορία 2,7 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 100 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 13% όλων των κυκλοφορούντων τραπεζογραμματίων ευρώ) έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων τραπεζογραμματίων των 10 ευρώ (τα οποία αντιστοιχούν στο 12% περίπου του συνολικού αριθμού τραπεζογραμματίων). Αν λάβουμε υπόψη την αξία των συναλλαγών, η ονομαστική αξία των 100 ευρώ είναι η δεύτερη πιο σημαντική ονομαστική αξία μετά από αυτή των 50 ευρώ, καθώς αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου (23%) της αξίας όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία. Συγκριτικά, τα τραπεζογραμμάτια των 200 ευρώ αντιστοιχούν στο 1% του αριθμού των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία και στο 4% της συνολικής αξίας.

Κατάλληλα για άτομα με προβλήματα όρασης

Κατά τον σχεδιασμό της σειράς «Ευρώπη», η ΕΚΤ συνεργάστηκε στενά με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης για τη δημιουργία τραπεζογραμματίων που να διαθέτουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για αυτά τα άτομα. Στα νέα τραπεζογραμμάτια οι αριθμοί της αξίας είναι μεγάλοι και έντονοι με μεγαλύτερες χρωματικές αντιθέσεις ούτως ώστε τα τραπεζογραμμάτια να αναγνωρίζονται ευκολότερα από το χρώμα τους. Επίσης, τα τραπεζογραμμάτια διαθέτουν ανάγλυφες εκτυπώσεις στις άκρες τους, διαφορετικές για κάθε ονομαστική αξία.

Εμπιστοσύνη στα χαρτονομίσματα ευρώ

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ εξακολουθούν να αποτελούν ένα αξιόπιστο, ασφαλές μέσο πληρωμών, αναφέρει η ΕΚΤ. Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός (301.000 τραπεζογραμμάτια αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018) σε σύγκριση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία ο οποίος αυξάνεται σταθερά (πάνω από 21 δισεκατομμύρια ευρώ). Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι τα τραπεζογραμμάτια ευρώ παραμένουν ένα πολύτιμο και προσφιλές μέσο πληρωμής στη ζώνη του ευρώ και πέρα από αυτή. Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να εξακολουθήσουν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτά. Γι’ αυτόν τον λόγο τέθηκε σε κυκλοφορία η σειρά «Ευρώπη». Ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ παρέμεινε χαμηλός το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Θα πάψουν να ισχύουν τα μετρητά στο προσεχές μέλλον;

Οι τάσεις παγκοσμίως δείχνουν ότι η ζήτηση για μετρητά συνεχίζει να αυξάνεται, αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της. Από την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002, ο αριθμός των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία στη ζώνη του ευρώ τριπλασιάστηκε και σήμερα διαμορφώνεται στα 21 δισεκατομμύρια. Η αξία των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία αυξάνεται σήμερα κατά 4% περίπου ετησίως, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Εξακολουθούν να κυριαρχούν τα μετρητά;

Τα μετρητά αποτελούν το πιο διαδεδομένο μέσο πληρωμής σε σημεία πώλησης όπως καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων και μηχανήματα αυτόματης πώλησης, σημειώνει η ΕΚΤ. Το 2016 το 79% όλων των συναλλαγών στη ζώνη του ευρώ διενεργήθηκαν με μετρητά, ενώ μόλις το 19% πραγματοποιήθηκαν με κάρτα. Οι συναλλαγές με μετρητά είναι ακόμη πιο δημοφιλείς σε πλανόδιους πωλητές και υπαίθριες αγορές (90% όλων των συναλλαγών – 81% όσον αφορά την αξία τους), καθώς και σε μπαρ και εστιατόρια (90% όλων των συναλλαγών – 76% όσον αφορά την αξία τους).

Ποια είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά των μετρητών;

– Καλύπτουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων – όσοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση ή δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν πληρωμές με μετρητά.

– Δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ελέγχουν καλύτερα τις δαπάνες τους και τα επίπεδα του χρέους τους.

– Αποτελούν ένα ιδιωτικό μέσο πληρωμής. Αποτελούν μέσο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που σταματήσουν να λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών.

– Επιτρέπουν τον άμεσο διακανονισμό των συναλλαγών μόλις τα μετρητά αλλάξουν κάτοχο.

– Διασφαλίζουν τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων μέσων πληρωμής λιανικής και συμβάλλουν στην ανταγωνιστική τιμολόγηση άλλων τέτοιων μέσων.

– Είναι το μοναδικό μέσο πληρωμής που εξασφαλίζει στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε αξιόπιστο χρήμα κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε επίσης:

Ενημερωτικό δελτίο για τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ

Κατάλογος επικυρωμένων μηχανημάτων διαχείρισης και επεξεργασίας
τραπεζογραμματίων