Εύα Καϊλή: πώς η ρομποτική θα διαμορφώσει την Ευρώπη – και η πολιτική που θα την υποστηρίξει

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

Η Εύα Καϊλή. [evakaili.gr]

Οι νομοθέτες πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση των δεοντολογικών ζητημάτων και στις ρομποτικές τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την καθημερινή ζωή, σημειώνει η Εύα Καϊλή.

Η Εύα Καϊλή, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σοσιαλιστική και Δημοκρατική Ομάδα και επικεφαλής του Κοινοβουλίου για την Αξιολόγηση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών.

Το μελλοντικό τοπίο της εργασίας στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει αναμφισβήτητα μια σημαντική αύξηση των τεχνολογιών ρομποτικής – και αυτό θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές για να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα έχουν τις καλύτερες δεξιότητες για να ευδοκιμήσουν στον νέο κόσμο εργασίας της Ευρώπης.

Ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αξιολόγηση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών (STOA – Science and Technology Options Assessment) βλέπω καθημερινά πώς η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς, από τη γεωργία μέχρι το διάστημα και πώς αλλάζουν την καθημερινότητά μας, με τον πιο απλό τρόπο (όπως η ενεργοποίηση των φωτιστικών στα σπίτια μας) μέχρι τον πιο πολύπλοκο (πρόληψη ασθενειών στον τομέα της υγείας και δημιουργία νέων υλικών ένδυσης).

Η Αξιολόγηση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Επιλογών εκτιμά ότι σε 10 έως 20 χρόνια θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε.

Για να επωφεληθούμε πλήρως από τις τεχνολογίες αυτές, πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά και το νομοθετικό τοπίο για το μέλλον. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για την υλοποίηση, κατανόηση και συνεργασία με τις νέες τεχνολογίες. Οι άνθρωποι πρέπει να διαβεβαιωθούν ότι τα ρομπότ είναι εκεί για να συμπληρώσουν αυτά που κάνουμε και όχι να μας αντικαταστήσουν, ενώ πρέπει να έχουν τα εργαλεία για να περιηγηθούν σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Πώς λοιπόν μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτό το τοπίο όπου οι άνθρωποι ευδοκιμούν με τις νέες τεχνολογίες; Πρώτον, όταν αναπτύσσουμε περαιτέρω τεχνολογίες ρομποτικής (και βλέπω τόσες περισσότερες σήμερα), πρέπει να επικεντρωθούμε στις εφαρμογές που πραγματικά βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα και να είναι προσεκτικοί στις λιγότερο επικίνδυνες κατηγορίες, εφαρμογές και δυνατότητες ρομποτικής.

Δεύτερον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νομοθέτες κατανοούν σωστά την τεχνολογία και τον αντίκτυπο που θα έχει. Ως εισηγητής του κόμματός μου για τους τρέχοντες φακέλους Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), μπορώ ήδη να δω πως μεταφέρεται αυτή η κατανόηση σε δράση και σε συνεργασία για να βρεθεί μια λύση, όπως είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αποδοθεί ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

Έπειτα, οι νομοθέτες και η βιομηχανία πρέπει να συναντηθούν προκειμένου να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία μπορεί να ευδοκιμήσει και να τους ωφελήσει όλους, παρά να περιορίσει την πρόοδο.

Τέλος, είναι σημαντικό η αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων δεοντολογικών αποφάσεων να περιλαμβάνει πάντα επαρκή δεδομένα και σκέψη χωρίς προκαταλήψεις. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος θα είναι πάντα λιγότερο μεροληπτικός από την Τεχνητή Νοημοσύνη και, προχωρώντας, το δεοντολογικό και νομικό πλαίσιο για την ρομποτική στην Ευρώπη πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις δικές μας αξίες.

Αυτές οι αξίες (οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από άλλες αξίες στον κόσμο) περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικότητας, της ανθρώπινης ζωής, της ποιότητας ζωής και της εμπιστοσύνης. Πρόκειται για ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να προστατεύσουμε. Πρέπει να καθοδηγήσουμε τη βιομηχανία και την πολιτική να εξετάσει αυτούς τους κανόνες δεοντολογίας κατά την ανάπτυξη τεχνολογιών.

Εάν κάνουμε αυτά τα τρία πράγματα, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλα βήματα για να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη ώστε να ευδοκιμήσουν σε ολοένα και πιο ρομποτικό εργατικό δυναμικό.