Υψηλά πρόστιμα στις ψηφιακές εταιρείες προτείνει η Κομισιόν

[Flickr]

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών, όπως το Facebook και το Gmail, θα υπαχθούν στους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον επόμενο μήνα. Οι πιθανές κυρώσεις θα αυξηθούν έως και στο 4% του κύκλου εργασιών της εκάστοτε εταιρείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε τη Δευτέρα (19 Μαρτίου) ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο παραβίασης προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, έπειτα από πλήθος καταγγελιών.

«Δεδομένης της αυξανόμενης οικονομικής αξίας των προσωπικών δεδομένων, οι υπηρεσίες αυτές δεν είναι απλώς και μόνο δωρεάν», αναφέρει πρόταση της Επιτροπής.

Με φόρο 3% στις εταιρείες τεχνολογίας απαντά στις ΗΠΑ η Κομισιόν

Οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες με σημαντικά έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Google και το Facebook, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους βάσει σχεδίου πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι χρήστες που δεν έχουν πληρώσει για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το cloud storage ή τις online πλατφόρμες, θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες πριν εγγραφούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν «ομοιότητες και εναλλαξιμότητα των πληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται με αντάλλαγμα προσωπικά δεδομένα».

Οι υπηρεσίες που συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι «αποκλειστικά απαραίτητα για την παροχή ψηφιακού περιεχομένου ή ψηφιακής υπηρεσίας» θα υποχρεούνται να συμμορφωθούν με το νόμο.

Η Επιτροπή επιθυμεί οι κανόνες να αποκλείσουν υπηρεσίες που συλλέγουν μόνο τα δεδομένα των καταναλωτών, όπως η διεύθυνση IP της συσκευής τους, αλλά όχι περισσότερες προσωπικές πληροφορίες. Η πρόταση εξαιρεί, επίσης, τις υπηρεσίες που απαιτούνται για τη συλλογή ορισμένων δεδομένων για τη συμμόρφωση με τους νόμους περί ασφάλειας.

Πρόστιμα σε Twitter και Facebook για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ ζητούν οι αρχές προστασίας καταναλωτών

Την εισαγωγή ελάχιστου προστίμου σε εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, ζητούν οι αρχές για την προστασία των καταναλωτών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Facebook και το Twitter απέτυχαν να αναδιαμορφώσουν τους όρους χρήσης τους.

Υψηλότερα πρόστιμα μετά το Dieselgate

Στο μεταξύ, η αναθεώρηση της Επιτροπής θα παράσχει στις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών τη δυνατότητα να επιβάλλουν υψηλότερες κυρώσεις σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες.

Η Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, Βέρα Γιουρόβα, έχει ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων που διαπράττουν παραβάσεις.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην ανάγκη αυστηρότερων μέτρων επιβολής λόγω «πρόσφατων διασυνοριακών παραβάσεων μεγάλης κλίμακας του κοινοτικού δικαίου για την προστασία των καταναλωτών, όπως το σκάνδαλο Dieselgate».

Η πρόταση επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να ορίζουν το πρόστιμο σε ποσοστό ακόμη υψηλότερο από το 4% του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης.

X