Υπό πίεση η Eυρωζώνη για τον ιταλικό προϋπολογισμό

[Massimo Percossi/ANSA/EPA/EFE]

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποδείχθηκε ανεπαρκές για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών.

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η δημοσιονομική εποπτεία και να αποφευχθούν καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση ή να εντείνουν τις ήδη υπάρχουσες, η ΕΕ ενέκρινε δύο δέσμες κανονισμών το 2011 και το 2013, για να αυξήσει την εποπτεία των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Εντούτοις, η Ιταλία αψήφησε τους εν λόγω κανόνες, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην απόρριψη από την Επιτροπή του σχεδίου προϋπολογισμού της χώρας για πρώτη φορά.

Έτοιμη να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας η Επιτροπή

Στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα, αν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει τα ανακοινωθέντα στοιχεία για το έλλειμμα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στη EURACTIV.

Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν ήταν πλέον χρήσιμο. Τα κενά που εισήχθησαν, για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων στα κράτη μέλη, ειδικά στις μεγάλες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κατέστησαν το Σύμφωνο άχρηστο.

Ως εκ τούτου, το πακέτο μέτρων εισήγαγε ένα κοινό δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα και κανόνες με στόχο τον καλύτερο έλεγχο των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών το 2013. Έκτοτε, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να υποβάλουν τον εθνικό προϋπολογισμό το επόμενου έτους έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στόχος είναι να δοθεί αρκετός χρόνος στις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τις κατευθύνσεις της Επιτροπής κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών τους σχεδίων.

Οι κανόνες εισήγαγαν, επίσης, ένα νέο σύστημα ενισχυμένου ελέγχου για τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λαμβάνουν οικονομική βοήθεια ή αναδύονται από προγράμματα προσαρμογής.

Σε τροχιά σύγκρουσης Ιταλία και Βρυξέλλες για το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Η κυβέρνηση της Ιταλίας καθόρισε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,4% του ΑΕΠ για την επόμενη τριετία, αντικρούοντας τις Βρυξέλλες.

Η Επιτροπή ήταν προετοιμασμένη για αυστηρή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ φέτος, ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει τις συστάσεις της ΕΕ και θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες.

Το έλλειμμα θα φθάσει στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος -τρεις φορές υψηλότερο από το στόχο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο επεκτατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει μια ώθηση ύψους περίπου 0,8% του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή ζήτησε προσαρμογή της τάξης του 0,65%.

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρώμη αργότερα αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να πείσει την ιταλική κυβέρνηση να συμπεριλάβει τουλάχιστον μια ελάχιστη προσαρμογή. Διαφορετικά, η Κομισιόν θα εκδώσει αρνητική γνώμη για το δημοσιονομικό πρόγραμμα εντός δύο εβδομάδων και θα αποστείλει το σχέδιο προϋπολογισμού πίσω στη Ρώμη.

Μοσκοβισί: Η Ιταλία να κρατήσει υπό έλεγχο το χρέος της

Η Ιταλία πρέπει να μείνει στον πυρήνα της ευρωζώνης, ως μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα, πρόθυμη να διασφαλίσει πως το χρέος της βρίσκεται υπό έλεγχο, τόνισε ο επίτροπος. Εξακολουθεί να είναι εφικτή μια καλή συμφωνία για το Brexit.

Μετά την απόφαση αυτή, η Ιταλία θα έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για να τροποποιήσει το σχέδιο. Εάν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να αγνοεί τα αιτήματα της Επιτροπής, τότε η τελευταία θα μπορούσε να προτείνει την επανέναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και το Συμβούλιο θα εγκρίνει μια νέα πορεία προσαρμογής για τη Ρώμη.

Εν μέσω κρίσης στην Ευρωζώνη, η Ισπανία ήταν συνδεδεμένη με την Ιταλία στα μάτια των επενδυτών. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ χαιρέτισαν τις προσπάθειες που κατέβαλε η ισπανική κυβέρνηση για την εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της. Ως αποτέλεσμα, η διαφορά μεταξύ του ασφαλίστρου κινδύνου για τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα έφθασε πρόσφατα σε υψηλό 20 ετών.

Παρά την αύξηση των δαπανών που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ύψους 5,6 δις ευρώ, η Μαδρίτη ευελπιστεί να επιτύχει μια διαρθρωτική προσαρμογή ύψους 0,4% του ΑΕΠ της (περίπου 4,5 δις ευρώ), που θα χαρακτήριζε τον εθνικό προϋπολογισμό ως «ευρέως συμβατό» με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εφαρμογή συνταξιοδοτικών περικοπών που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές για τον προσεχή Ιανουάριο, δεδομένου ότι υπερβαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Η ετυμηγορία της Επιτροπής θα εξαρτηθεί από το αν θεωρεί τις περικοπές των συντάξεων ως έκτακτα μέτρα ή ως διαρθρωτικό μέτρο που απαιτείται για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό σύστημα.

Η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην κρίσιμη αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.

Το διοικητικό συμβούλιο κατηγόρησε την Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν εξέδωσε «αρκετά αποτελεσματικές» συστάσεις στα κράτη μέλη, καθώς δεν συνέβαλαν στη μείωση των υψηλών δημόσιων χρεών.

X