Ξεκίνησε η εφαρμογή της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων»

[Ευρωπαϊκή Επιτροπή]

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να «σαλαμοποιήσουν» ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για να ανοίξει το γραφείο του πρώτου εισαγγελέα της ΕΕ, με ορισμένους υποστηρικτές του να το αποκαλούν μια νίκη για την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», επειδή θα δώσει το δικαίωμα σε χώρες που αντιτίθενται σε αυτό να αποχωρήσουν.

Δέκα χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα στείλουν τους εισαγγελείς στη νέα υπηρεσία. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χτες (9 Μαρτίου), οι αρχηγοί κρατών των 28 χωρών της ΕΕ άφησαν ελεύθερες τις χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να ενταχθούν το γραφείο του εισαγγελέα με την εφαρμογή της σπανίως εφαρμόσιμης πολιτικής της ενισχυμένης συνεργασίας για τον αποκλεισμό των μη συνεργάσιμων κρατών-μελών από τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι χώρες αυτές εξακολουθούν να διατηρούν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αργότερα. Η Επιτροπή πρότεινε την σύσταση του γραφείου του εισαγγελέα στο 2013, με την ελπίδα να καταστεί ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία διερεύνησης δύσκολων διασυνοριακών υποθέσεων διαφθοράς οι οποίες αφορούν διασπάθιση κονδυλίων της ΕΕ. Αλλά ορισμένα κράτη μέλη είναι κατά της πρότασης.

Ένας εκπρόσωπος της OLAF, ο οργανισμός καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ, δήλωσε οι απάτες με χρήματα της ΕΕ ανήλθαν σε € 888 εκατομμύρια το 2015. Μεταξύ 18 και 20 χώρες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στο γραφείο του εισαγγελέα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες αποκαλούν το εγχείρημα ως παράδειγμα της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων» στην πράξη.

Η «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» έγινε γρήγορα ένα σύνθημα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που δεν το επιθυμούν μπορούν να κρατήσουν πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ. Το Φεβρουάριο, 17 χώρες υπέγραψαν μια επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών ζητώντας τους να μετατρέψουν τον κανονισμό εισαγγελέα σε μια πιο ήπια συμφωνία η οποία θα διευκολύνεις τις χώρες οι οποίες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, να αποχωρήσουν.

Ακόμη και με μικρότερη υποστήριξη από 18, 19 ή 20 χώρες, ο εισαγγελέας της ΕΕ είναι «ένα παράδειγμα του πώς η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με διαφορετικές ταχύτητες μπορεί  να συμβεί στην πράξη και συμβαίνει πραγματικά», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ένας διπλωμάτης από μια χώρα η οποία θα συμμετάσχει στο γραφείο του εισαγγελέα συμφώνησε ότι η εξέλιξη αυτή «απεικονίζει ξεκάθαρα» για το πώς η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα μπορούσε να λειτουργήσει. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ολλανδία και η Μάλτα έχουν όλες δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στο όλο εγχείρημα.

Η ενισχυμένη συνεργασία εισήχθη το 2003 ως ένας τρόπος για να εφαρμόζεται η νομοθεσία της ΕΕ σε μια ομάδα από τουλάχιστον εννέα χώρες. Αλλά έχει χρησιμοποιηθεί μόνο τρεις φορές μέχρι τώρα. Οι κυβερνήσεις οι οποίες θέλουν έναν εισαγγελέα ΕΕ πρέπει μέχρι τον Ιούνιο να ενημερώσουν επίσημα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα προχωρήσουν με την αλλαγή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να εγκρίνει την αλλαγή, αλλά δεν μπορεί να κάνει οποιεσδήποτε τροποποιήσεις σε αυτό. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι με το πράσινο φως από τους ηγέτες σήμερα, «θα είμαστε σε θέση να συστήσουμε το Γραφείο του ευρωπαίου εισαγγελέα γρήγορα».