Βρετανία: Ισχυρή βιομηχανική παραγωγή πριν το δημοψήφισμα

Το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε την ισχυρότερη ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής από το 1999. Η αβεβαιότητα ενόψει δημοψηφίσματος δεν επηρέασε τις επιδόσεις, τονίζει η στατιστική υπηρεσία. Λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις για τον Ιούλιο.

Η βρετανική βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο με τον πιο γρήγορο ρυθμό της από το 1999, με «ελάχιστα» στελέχη του τομέα να κάνουν αναφορά σε κάποιον αντίκτυπο από την αβεβαιότητα που περιέβαλε το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ωστόσο ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε η στατιστική υπηρεσία ONS καταδεικνύουν ότι το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας διευρύνθηκε τον Ιούνιο, με την οικονομία να καταγράφει εισαγωγές-ρεκόρ από όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένης της υπόλοιπης Ευρώπης.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαίους όρους τον Ιούνιο, ποσοστό που συνάδει με τις προβλέψεις των οικονομολόγων και έναντι μιας υποχώρησης της τάξης του 0,6% που εμφάνισε το Μάιο, τόνισε η ONS.

Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αναπτύχθηκε 2,1%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη άνοδο τριμήνου μετά το τρίτο τρίμηνο του 1999, επισημαίνει το Reuters.

«Οποιαδήποτε αβεβαιότητα την περίοδο πριν το δημοψήφισμα φαίνεται πως επηρέασε λίγο την παραγωγή, με ελάχιστους συμμετέχοντες στις έρευνές μας να το αναφέρουν αυτό ως σημαντικό», εξήγησε ο ανώτατος οικονομολόγος της υπηρεσίας, Joe Grice.

Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία που έδωσε η ONS για το εμπορικό έλλειμμα υπαινίσσονται ότι το εμπόριο καθυστέρησε την ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το έλλειμμα της Βρετανίας στα αγαθά διευρύνθηκε σε 12,4 δισ. στερλίνες τον Ιούνιο, από 11,5 δισ. τον Μάιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών άγγιξαν το υψηλό ρεκόρ των 48,9 δισ. στερλινών, μεταδίδει το πρακτορείο.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η ONS εκτίμησε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,6% την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο σε τριμηνιαίους όρους, ποσοστό που δείχνει πιο ισχυρές επιδόσεις πριν το δημοψήφισμα σε σχέση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Νέα εκτίμηση για την ανάπτυξη τριμήνου θα δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στο μήνα.

Πάντως, έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα, υπαινίσσονται ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, παρότι η British Retail Consortium επεσήμανε σήμερα ότι οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν λόγω ενισχυμένης δαπάνης των καταναλωτών σε τρόφιμα και ποτά εν μέσω καλύτερων καιρικών συνθηκών.

X