Βουλγαρία: «Τέλος» τα χρυσά διαβατήρια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Βουλγαρία να τερματίσει αυτές τις πρακτικές επειδή η χώρα επιβάλλει στα άλλα κράτη μέλη την υποχρέωση να αναγνωρίζουν τους ξένους υπηκόους τρίτων χωρών ως πολίτες της ΕΕ. [Shutterstock / Lale and sun]

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων», επειδή υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει ότι η διαδικασία αυτή θέτει εμπόδια στο φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατάργηση της χορήγησης υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη βουλή. Παρόμοια πρόταση έχει ήδη καταθέσει το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ALDE), που μόλις πριν από ένα χρόνο υπερασπιζόνταν το σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων». Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσημα ότι τα «χρυσά διαβατήρια» δεν οδήγησαν σε πραγματικές επενδύσεις στη Βουλγαρία. Αυτές οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο από την EURACTIV μετά από λεπτομερή μελέτη.

Πολίτες τρίτων χωρών έλαβαν άδεια μόνιμης διαμονής στη Βουλγαρία (χρυσή βίζα) ή «χρυσό διαβατήριο» λόγω επενδύσεων που έγιναν κυρίως στην αγορά κρατικών τίτλων ή τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματικές επενδύσεις που αναπτύσσουν την οικονομία ή δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Η αξία της χρυσής βίζας είναι μια επένδυση 525.000 ευρώ και η αξία του χρυσού διαβατηρίου είναι διπλάσια – 1,05 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV, 96 αλλοδαποί έχουν βουλγαρικά χρυσά διαβατήρια. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς είναι Ρώσοι, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα να είναι πολίτες από χώρες της Μέσης Ανατολής. Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε για άλλη μια φορά τη Βουλγαρία να τερματίσει αυτές τις πρακτικές επειδή η χώρα επιβάλλει στα άλλα κράτη μέλη την υποχρέωση να αναγνωρίζουν τους ξένους υπηκόους τρίτων χωρών ως πολίτες της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, τα «χρυσά διαβατήρια» είναι ένας από τους λόγους που η Βουλγαρία δεν είναι μέλος του χώρου Σένγκεν και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να καταργήσουν τις βίζες για τους Βούλγαρους. Η Επιτροπή έχει ήδη κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, των άλλων δύο χωρών της ΕΕ που χορηγούν υπηκοότητα με αντάλλαγμα επενδύσεις.