Βουλγαρία: Κόντρα Μπορίσοφ – Ράντεφ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών

[bgnes]

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, την Κυριακή (6 Ιανουαρίου), με την κατηγορία ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη στη διαδικασία για την απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα, η Βουλγαρία σκοπεύει να αγοράσει οκτώ μαχητικά αεροσκάφη σε αντικατάσταση των προηγούμενων MiG-29, καταβάλλοντας περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν δύο επιλογές: είτε νέους κινητήρες Lockheed Martin F-16V, είτε Boeing F-18 Super Hornets. Επιπλέον, η Σουηδία πρότεινε τα νέα αεριωθούμενα Saab Gripen, ενώ η Ιταλία μεταχειρισμένα Eurofighters.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την τελευταία διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι επέλεξε τα  F-16.

Στις 21 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα προτείνει στο Κοινοβούλιο την αγορά του F-16 Block 72 ‘Viper’ που θα κατασκευαστεί από τη Lockheed Martin.

Στο μεταξύ, η σουηδική εταιρεία Saab επέκρινε την απόφαση, λέγοντας ότι η βουλγαρική πλευρά «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού», ενώ κατά την επιλογή της για τα F-16, δεν έλαβε υπόψη τέσσερα από τα επτά κριτήρια του διαγωνισμού.

Η αντιπρόεδρος της Saab για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Krassimira Stoyanova, τόνισε ότι τόσο η έκδοση του F-16 που επέλεξε η Βουλγαρία, όσο και το εργοστάσιο παραγωγής τους δεν υπάρχουν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το κόστος για τα αεροσκάφη των ΗΠΑ θα ήταν σημαντικά υψηλότερο από το ανώτατο όριο που απαιτείται από την προσφορά.

Ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να αγοράσει F-16, ο κ. Ράντεφ χαρακτήρισε τη διαδικασία «τριπλό πλήγμα κατά της Βουλγαρίας».

«Επέμεινα να τηρηθεί η διαδικασία [του διαγωνισμού] και το δημοσιονομικό πλαίσιο, που εγγυάται την καλύτερη επιλογή, ανεξάρτητα από το ποια αεροσκάφη θα επιλέγαμε. Εντούτοις, η κυβέρνηση έπραξε το αντίθετο – ανακοίνωσαν την εταιρεία, παραβιάζοντας τον κανονισμό του Κοινοβουλίου και δεσμεύθηκαν να πληρώσουν ένα τεράστιο ποσό», δήλωσε ο κ. Ράντεφ.

Διευκρίνισε ότι οι εν λόγω ενέργειες αποτελούσαν «πλήγμα ενάντια στους Ευρωπαίους εταίρους μας, το οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μέσω παρεμβάσεών της στο διαγωνισμό».

«Πώς περιμένουμε να κερδίσουμε τον σεβασμό της Ευρώπης και των διεθνών εταίρων μας, αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβόμαστε τους νόμους και τους κανονισμούς μας;», διερωτήθηκε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

X