Ultra Fast Broadband UFBB: ξεκινά η μεγαλύτερη ΣΔΙΤ – ευρυζωνική πρόσβαση για το 60% των συνδέσεων μέχρι το 2023

εκδήλωση Super Fast Broadband Αθήνα

Φωτογραφία από παρουσίαση της δράσης Super Fast Broadband σε πρόσφατες εκδηλώσεις τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Αθήνα [Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης]

Τη δυνατότητα σε 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, να αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς, με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1Gbps, αναμένεται να δώσει το έργο «Ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Ultra Fast Broadband – UFBB)», που προκηρύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με το έργο το υπουργείο στοχεύει στην παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και προκηρύσσει ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίησή του, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, η υλοποίηση του «εμβληματικού» όπως το χαρακτηρίζει, έργου, θα γίνει μέσω σχήματος ΣΔΙΤ.

Η δημόσια συμμετοχή ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ (265 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» (ΕΠΑνΕΚ), και 35 εκατ. ευρώ από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020).

Τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ) θα προέλθουν από ιδιωτικές επενδύσεις.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων ΣΔΙΤ που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα από το 2013 μέχρι σήμερα, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΨΗΠΤΕ, γεγονός που χαρακτηρίζει το μέγεθος και τη σπουδαιότητα του έργου Ultra Fast Broadband.

Στόχος είναι να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των Περιφερειών της χώρας και να αναπτυχθούν οι ευρυζωνικές υποδομές νέας γενιάς, με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025, στο πλαίσιο της πολιτικής «Connectivity for a European Gigabit Society».

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με το έργο θα βελτιωθεί σημαντικά η θέση της Ελλάδας στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας και θα παρέχεται το απαιτούμενο υπόβαθρο για τη φιλοξενία των τεχνολογιών του μέλλοντος (δίκτυα 5ης γενιάς, υποδομές έξυπνων πόλεων, διαδίκτυο των πραγμάτων κ.λπ.).

Οι εν λόγω υποδομές θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αποκτήσει και τη διαχείρισή τους μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης.

Το έργο εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020, που επικαιροποίησε και υλοποιεί η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Με το έργο Ultra Fast Broadband το ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων γίνεται πραγματικότητα. Για κάθε νοικοκυριό σε κάθε σημείο της επικράτειας. Πλέον, ξεπερνούμε τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος, μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και επιτυγχάνουμε τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ. Η Ελλάδα αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες δίκαια και ισόρροπα, γίνεται επίκεντρο των ευρυζωνικών υποδομών και της συνδεσιμότητας».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση της ευρυζωνικότητας και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Για την υλοποίησή του συνεργαστήκαμε με πολλούς φορείς στην Ελλάδα και την ΕΕ ώστε να καταλήξουμε σε μια μορφή ευρείας αποδοχής, ελκυστική για τους επενδυτές και με πολύ σημαντικά οφέλη και ισχυρό αποτύπωμα για τη χώρα μας. Με το εν λόγω έργο ολοκληρώνεται ένας δύσκολος κύκλος παρεμβάσεων στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου, υλοποιώντας παρεμβάσεις για την ανάπτυξη ανοικτών υποδομών, με σύγχρονες προδιαγραφές που θα αποτελέσουν τις βάσεις για την ψηφιακή Ελλάδα».

Από την άλλη πλευρά, σε ρεπορτάζ με τίτλο “Ξεκινάει ο διαγωνισμός για το έργο-μαμούθ €870 εκατ. στα Telecoms” του Δημήτρη Δελεβέγλου στο capital.gr αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ότι:

Το έργο, του οποίου οι υποδομές θα αφορούν 2,5 εκατ. πολίτες (το 18% των συνδέσεων, πανελλαδικά), έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση της πλειονότητας των περιοχών της χώρας, που δεν καλύπτονται από τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ενώ σχεδιάζεται συμπληρωματικά με τις αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν οι πάροχοι. Θα υλοποιηθεί σε τμήματα (lots) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν θα ξεπερνάει τα επτά, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.

Ο διαγωνισμός θα υλοποιηθεί με ανοικτή διαδικασία δύο σταδίων (ανταγωνιστικός διάλογος), με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει την ανάδειξη των υποψήφιων σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών, ενώ αναμένεται ότι  οι εθνικές κάλπες θα επιμηκύνουν χρονικά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Πάντως, υπολογίζεται ότι σε διάστημα τριών ετών, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι, έως το 2023, περίπου το 60% των ενεργών συνδέσεων θα διαθέτει ταχύτητα 1 Gbps.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η δράση SuperFast Broadband που αφορά στην επιδότηση πολιτών για την απόκτηση σύνδεσης ταχύτητας 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps.

Ταυτόχρονα, σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο δράσης για δημιουργία 2.900 σημείων δωρεάν ασύρματου διαδικτύου, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να “τρέξουν” μικρότερες δράσεις, όπως το Connected  Enterprises και το Intrabuilding voucher.

Οι υφιστάμενοι σχεδιασμοί του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με επικεφαλής το Ν.Παππά, προβλέπουν την τοποθέτηση κεφαλαίων 700 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία με στόχο την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, γεγονός, που σύμφωνα με τους επαΐοντες, έχει οδηγήσει τους παρόχους στην αύξηση των προγραμματιζόμενων επενδύσεων, σε σχέση με τις αρχικά σχεδιαζόμενες.

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια για το euro2day.gr με παρουσίαση των βασικών σημείων του έργου, αναφέρονταν ότι:

Με βάση τον σχεδιασμό, η Ελλάδα θα μοιραστεί σε επτά περιοχές (LOTs) και οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να αναπτύξουν δίκτυο κορμού με τεχνολογία οπτικών ινών που θα προσφέρει ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Mbps, οι οποίες θα μπορούν να αναβαθμιστούν στο 1 Gbps. Το δίκτυο κορμού θα αναπτυχθεί σε περιοχές στις οποίες δεν έχουν αποφασίσει να επενδύσουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι την επόμενη πενταετία, με βάση τα επενδυτικά τους σχέδια (όπως για τα δίκτυα με βάση την τεχνολογία vectoring).

Οι διαχειριστές του συγκεκριμένου δικτύου θα το διαθέτουν, με βάση ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής, στους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους προκειμένου οι τελευταίοι να παρέχουν υπηρεσίες στον τελικό καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα LOTs θα είναι διαμορφωμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εξίσου ελκυστικά σε υποψήφιους επενδυτές (π.χ. μπορούν περιοχές της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης να είναι στο ίδιο LOT με κάποια λιγότερο ελκυστική περιοχή). Επιπλέον, η Κομισιόν φέρεται να εξετάζει την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των LOTs που μπορεί να διεκδικήσει κάθε υποψήφιος, με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

Το πλαφόν μπορεί να είναι τα 2 ή 3 LOTs, υποστηρίζουν παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία. Τα ίδια στελέχη προβλέπουν πως οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) εγχώριοι πάροχοι θα συμμετάσχουν. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι, πάντως, να προσελκύσει και επενδυτικούς ομίλους που τοποθετούνται στις υποδομές (infrastructure funds) που έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα ανά την Ευρώπη.

Τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα θα αναπτυχθούν, όπως προαναφέρθηκε, σε «αγροτικές και περιαστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υψηλής ταχύτητας καθώς και σε αστικές περιοχές που δεν διαθέτουν διαδικτυακή πρόσβαση υπερυψηλής ταχύτητας». Πρόκειται στην ουσία για τις λεγόμενες «λευκές περιοχές», που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ενδιαφέροντος από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, στο πλαίσιο των επενδύσεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη με βάση την τεχνολογία VDSL.

Οι ανάδοχοι αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις εκμετάλλευσης των δικτύων που θα αναπτυχθούν για 20 χρόνια. Τα πρώτα 4 έτη είναι η φάση ανάπτυξης του δικτύου και τα υπόλοιπα αποτελούν τη φάση παραχώρησης και λειτουργίας του δικτύου.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολούθησε από κοντά και στήριξε την επιλογή για προώθηση του μεγάλου έργου με ΣΔΙΤ, με βάση και τη θετική εμπειρία από το προηγούμενο αντίστοιχο έργο στη χώρα μας. Πρόκειται για το έργο των ευρυζωνικών συνδέσεων σε αγροτικές περιοχές (Rural Broadband), που είχε, μάλιστα, βραβευθεί από την Κομισιόν. Μέσω του Rural Broadband, που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ από τον ΟΤΕ και τον όμιλο Intracom (είχαν αναλάβει διαφορετικές περιοχές), καλύπτονται 5.077 οικισμοί της χώρας με συνολικό πληθυσμό 525.327 κατοίκων.