Τσίμερ: Ο Σόιμπλε οδηγεί την ΕΕ σε διάλυση, πιο «ευαίσθητη» η Μέρκελ θα βρει λύση για την Ελλάδα

11231342_924078384317585_2180086841931757314_o

Σφοδρή επίθεση κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε με δηλώσεις της στην EurActiv.gr η γερμανίδα ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκαμπριέλε Τζίμερ, λέγοντας ότι οι σκληροπυρηνικές εμμονές του οδηγούν την ΕΕ σε διάλυση. Αντίθετα, θεωρεί «πιο ευαίσθητη» την Άνγκελα Μέρκελ και εκτιμά ότι θα βρει συμβιβαστική λύση αυτή τη φορά για την Ελλάδα. Εκτίμησε, επίσης, ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει την κατάσταση και θα στηρίξει τις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Δεν το παίζει, είναι σκληροπυρηνικός

«Ο κ Σόιμπλε δεν παίζει τον ρόλο του σκληροπυρηνικού, είναι σκληροπυρηνικός», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα αξιωματούχος.

«Είναι δογματικά πεπεισμένος ότι η λιτότητα λειτουργεί παρά την προφανή πραγματικότητα στην ΕΕ και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που δείχνει το αντίθετο», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει την κατάσταση στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος, αλλά υπάρχουν και κάποια λογικά μέλη που δεν κλείνουν τα μάτια τους στην πραγματικότητα.

«Δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως τον κ Σόιμπλε καθώς η γραμμή του θα οδηγήσει πιθανότατα σε επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης σε πολλές χώρες και σε διάσπαση της ΕΕ. Η Μέρκελ έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι είναι πιο ευαίσθητη απέναντι σε μεταβαλλόμενες καταστάσεις. Νομίζω ότι θα είναι και τώρα σε θέση να βρει μια συμβιβαστική λύση», είπε με νόημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον Τσίπρα

Διευκρίνισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις δεν είχε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια έχει πλήρη εικόνα των προσδοκιών του ελληνικού λαού «αλλά και του κόμματος και των τάσεων αυτού».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται χρήματα, καθώς δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από τον Αύγουστο του 2014 παρόλο που συμφωνήθηκε το αντίθετο με τους εταίρους της».

Συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα που δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην κρίση «απέτυχαν».

«Το κόμμα του το γνωρίζει αυτό και θα τον στηρίξει. Και είμαι πεπεισμένη ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής. Ήδη [ο Τσίπρας] έχει καταφέρει πολλά περισσότερα για την Ελλάδα από κάθε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν».

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Twitter: @SarantisMich 

X