Τσεχία: Δέσμευση της νέας κυβέρνησης για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και των μεταφορών

Το επίμαχο κείμενο ασχολείται με την τόσο αναγκαία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με το υπουργικό συμβούλιο να δεσμεύεται να υιοθετήσει το πρώτο στάδιο της μέχρι το τέλος του 2023. [EPA-EFE/Simanek Vít]

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, υπό την ηγεσία του Πετρ Φιάλα (Δημοκρατικό κόμμα των πολιτών), ενέκρινε την Πέμπτη το πρόγραμμα της πολιτικής της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με διαρροές στα μέσα ενημέρωσης, το κείμενο δεν διαφέρει πολύ από τη συμφωνία συνασπισμού που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο, αλλά έχει περισσότερες λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένες προθεσμίες.

Το επίμαχο κείμενο ασχολείται με την τόσο αναγκαία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με το υπουργικό συμβούλιο να δεσμεύεται να υιοθετήσει το πρώτο στάδιο της μέχρι το τέλος του 2023. Όπως έχει ενημερώσει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος E15.cz, ο Φιάλα και οι υπουργοί του έχουν μεγάλες φιλοδοξίες σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταφορών, καθώς θέλουν να προσθέσουν 200 χιλιόμετρα στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων έως το 2025 ή να κατασκευάσουν 150 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας έως το 2030.

Όσον αφορά τον Covid, το θέμα που μέχρι τώρα βασικά αγνοούνταν στις γραπτές προτεραιότητες, το κύριο σημείο της κυβέρνησης είναι ότι το τσεχικό κοινό «πρέπει να μάθει να ζει με αυτόν». Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν την αναθεώρηση της διαχείρισης κρίσεων καθώς και την κατασκευή μιας τσέχικης έκδοσης του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Άλλα σχέδια στοχεύουν στην απλοποίηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, κάτι που αναμένεται από την κεντροδεξιά κυβέρνηση. Παρόλο που ο υπουργός Οικονομικών Zbyněk Stanjura (Δημοκρατικό κόμμα των πολιτών) παρουσίασε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, οι εκκλήσεις για ευρύτερη μεταρρύθμιση δεν απαντήθηκαν ακόμη. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα δεν αναφέρει συγκεκριμένα βήματα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, του δημόσιου χρέους ή του δημοσιονομικού ελλείμματος, που το 2021 ήταν το υψηλότερο στην ιστορία.

Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στην Κάτω Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη μαζί με αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης. Η νέα κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία 108 εδρών στην Κάτω Βουλή.