Το πρώτο νησί στο Αιγαίο χωρίς πλαστικά στοχεύει να γίνει η Δονούσα – στην γραμμή της ΕΕ

DONOUSA-katharismoi-44345715 [Από το αρχείο του Κοινωφελές Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη]

Την οδηγία της ΕΕ για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021, φαίνεται πως υιοθέτησε νωρίτερα η Δονούσα, αφού επιχειρεί να γίνει σταδιακά από φέτος το πρώτο νησί στο Αιγαίο με έντονο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου ξεκινούν οι δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επαγγελματιών, ενώ πρόκειται να υπάρξουν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών και εκπαιδευτικά προγράμματα, στο πλαίσιο του να εξαλειφθούν μια για πάντα από την καθημερινότητα των πολιτών τα καλαμάκια, οι σακούλες και στο σύνολο τους τα πλαστικά μιας χρήσης.

Η πρωτοβουλία ονομάζεται «Sea Change Greek Islands» και ανήκει στο κοινωφελές ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Στόχος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενίσχυση των κατοίκων των νησιών στα οποία το ίδρυμα πραγματοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις, σε πολλά επίπεδα.

H Δονούσα ωστόσο, είναι το νησί που αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πέρσι η Σίκινος, της οποίας οι πολίτες  «χαιρέτισαν μια για πάντα» τα πλαστικά καλαμάκια. Πως έγινε όμως η επιλογή;

Σύμφωνα με τα όσα είπε η εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου στη EurActiv.gr, συναντήσαν στην περιοχή τη συλλογικότητα και την συνεργασία. «Σε μία συζήτηση, οι πρόεδροι των τριών τοπικών συλλόγων μας ζήτησαν βοήθεια για τα απορρίμματα και μας μίλησαν για τα προβλήματα που έχουν με τη μεταφορά τους στη Νάξο. Απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε στη μείωσή τους.  Ο ενθουσιασμός, η δέσμευση και η εξαιρετική πολύμηνη συνεργασία μαζί τους οδήγησαν στο να είναι η Δονούσα το πρώτο νησί στο Αιγαίο που μειώνει τα πλαστικά μιας χρήσης».

Αντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, σε Αμοργό, Ανάφη, Ηρακλειά, Κίμωλο, Κουφονήσι, Σέριφο, Σίκινο, Σχοινούσα και Φολέγανδρο.

Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την περασμένη Τετάρτη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το τέλος των πλαστικών μιας χρήσης που θα τεθεί σε ισχύ από το 2021. Η ψηφοφορία μάλιστα ολοκληρώθηκε με 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές, αποδεικνύοντας και στην πράξη την αναγκαιότητα του μέτρου προκειμένου να σταματήσει η μόλυνση των ωκεανών και όχι μόνο.

Ωστόσο, για άλλα προϊόντα όπως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασμό και την επισήμανσή τους.

«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές μας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και μας απειλεί, εμάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουμε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (ομάδα Alde, Φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειμένου που εγκρίθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:

– Πλαστικά μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια φαγητού)

– Πλαστικά πιάτα μίας χρήσης

– Πλαστικά καλαμάκια

– Μπατονέτες με πλαστικά μέρη

– Πλαστικές βάσεις μπαλονιών

– Οξοδιασπώμενα πλαστικά

– Συσκευασίες φαγητού και ποτού από διογκωμένο πολυστυρένιο (φελιζόλ)

Γιατί είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε πλαστικά μιας χρήσης

  • Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα.
  • Το πλαστικό σκοτώνει τη θαλάσσια ζωή, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας.
  • Στη Μεσόγειο, τα πλαστικά αποτελούν το 95% των σκουπιδιών που εντοπίζονται στις θάλασσες, τόσο στον βυθό της θάλασσας, όσο και στις ακτές.
  • Το 43% όλων των θαλάσσιων απορριμμάτων που ρυπαίνουν τους ωκεανούς αποτελείται από μόλις 10 είδη πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης. 70 χιλιάδες τόνοι πλαστικού επιπλέον στους ωκεανούς. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να γεμίσει 38.500 απορριμματοφόρα.
  • Σε κάθε 100 μέτρα παραλίας στη Μεσόγειο συλλέγονται 110 καπάκια ποτηριών, 91 πλαστικά μπουκάλια και 131 καλαμάκια.
  • Καθημερινά στην Ελλάδα σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ.
  • Κάθε χρόνο παγκοσμίως, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια πλάσματα, όπως οι χελώνες, πεθαίνουν από την κατάποση απορριμμάτων και ιδιαίτερα πλαστικών, εξαιτίας της μορφής και του μεγέθους τους.
  • Από τους καθαρισμούς ακτών που έχει πραγματοποιήσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη προκύπτει ότι τα βασικότερα στοιχεία ρύπανσης είναι οι γόπες, τα πλαστικά ποτήρια μίας χρήσης, τα καλαμάκια, οι πλαστικές σακούλες μίας χρήσης, η συσκευασία αναψυκτικού αλουμίνιου και τα μικροπλαστικά.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κάποιος στην ιστοσελίδα www.aclcf.org.

Νέα και ανακοινώσεις θα αναρτώνται συχνά και στη σελίδα στο facebook https://www.facebook.com/ACLCF/.

X