Το Eurogroup αναζητά απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια

Φωτογραφία από προηγούμενο Eurogroup με πρωταγωνιστή τον Ολαφ Σολτς. Εϊναι αναμενόμενο ότι στα πηγαδάκια θα κυριαρχήσει το θέμα της αναζήτησης διαδόχου του, μετά τις εκλογές. [EPA-EFE/FRANCISCO SECO]

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα απασχολήσει το σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, χωρίς πάντως να αναμένονται κάποιες αποφάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής προς το τέλος του μήνα, που θα ασχοληθεί επίσης με το θέμα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του κόστους ενέργειας και του αυξανόμενου πληθωρισμού, που σύμφωνα με την Eurostat έφτασε στο 3,4% τον Σεπτέμβριο, τόσο στην οικονομική ανάκαμψη όσο και στους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2022.

Η κυρίαρχη εκτίμηση παραμένει πάντως ότι η αυξητική τάση του πληθωρισμού είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όπως έχει υποστηρίξει και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει, πριν τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, μια «εργαλειοθήκη» ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας παγκοσμίως.

Επιστροφή στη λιτότητα;

Ενα άλλο ζήτημα αφορά τη διαφαινόμενη μάχη, που αναμένεται να δοθεί τους επόμενους μήνες για την επιστροφή ή όχι στο αυστηρό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Ηδη μια σειρά από χώρες επιμένουν ότι ήδη μέσα στο 2022 θα πρέπει να αρχίσει να μπαίνει χαλινάρι στις υπερβολικές δαπάνες. Οι περισσότερες άλλωστε σχεδιάζουν τον τερματισμό των προγραμμάτων στήριξης λόγω της πανδημίας.

Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup, όμως όπως εξηγούσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν κατά νου ότι η Επιτροπή θα εξαγγείλει την επίσημη έναρξη των σχετικών συζητήσεων πριν το τέλος του Οκτωβρίου.

Από το τελευταίο άτυπο Eurogroup στη Σλοβενία είχε διαφανεί ότι η Ευρώπη μοιάζει να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείυ Bloomberg, με επιστολή τους, οκτώ χώρες Αυστρία, Δανία, Λετονία, Ολλανδία, Σουηδία, Σλοβακία, Τσεχία, Φινλανδία θεωρούν ότι στο εξής η ΕΕ οφείλει να εστιάσει στη μείωση του χρέους. Στην ομάδα αυτή φαίνεται να προσχωρεί και η Σλοβενία, ενώ και οι γερμανικές θέσεις δεν είναι πολύ μακριά.

Στον αντίποδα ο μόνος ουσιαστικά, που δημόσια εκδηλώνει την άποψη ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ξεπερασμένο είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Θα έχει ενδιαφέρον το ποιες άλλες χώρες θα «τολμήσουν» το επόμενο διάστημα να συνταχθούν μαζί του, με τη Γαλλία να θεωρείται ως η πιο «κοντινή» στις ιταλικές θέσεις.

Θέμα συζήτησης στα κλασσικά πηγαδάκια, και καθόλου άσχετο με όλα τα παραπάνω θα είναι φυσικά και η διαδοχή του μέχρι τώρα ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, μετά το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης. Είναι γνωστό ότι το κόμμα των ΦΙλελευθέρων διεκδικεί με αξιώσεις το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τέλος στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια σύντομη συζήτηση για την 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.