Την επιθυμία της να μπει στην τραπεζική ένωση εξέφρασε η Δανία

ecb_building_frankfurt

Μια νέα έκθεση του δανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, που παρουσιάσθηκε σήμερα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της  Δανίας στην τραπεζική ένωση της ΕΕ δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική της κυριαρχία. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι η χώρα μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία ένταξης στην τραπεζική ένωση, χωρίς να απαιτείται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Δανίας θέλει το σκανδιναβικό κράτος να γίνει μέρος της τραπεζικής ένωσης, καθώς θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του χρηματοπιστωτικού τομέα της. «Η ενισχυμένη συνεργασία των τραπεζών θα συμβάλει στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία θα ωφελήσει τη Δανία. Πιστεύουμε ότι θα ήταν ωφέλιμο να λάβουμε μέρος σε αυτή την ενίσχυση της συνεργασίας. Θα λάβουμε την απόφασή μας σχετικά με το θέμα, όταν δούμε πως η συνεργασία λειτουργεί στην πράξη»,  ανέφερε σχετική  ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η Δανία έχει αποφασίσει την εξαίρεσή της  από τέσσερεις τομείς της  Συνθήκης του Μάαστριχτ, μετά την αρχική απόρριψη της συνθήκης σε ένα δημοψήφισμα το 1992. Οι εξαιρέσεις που αναφέρονται στη συμφωνία του Εδιμβούργου, αφορούν την Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), την Κοινή Ασφάλεια και Άμυνα (ΚΠΑΑ), τη Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις  (ΔΕΥ) και την Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται συχνά να καταφύγει σε δημοψηφίσματα για τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως πέρυσι με το δημοψήφισμα για  το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας αλλά και το επερχόμενο δημοψήφισμα για την εξαίρεση σε 22  τομείς που αφορούν την Δικαιοσύνη. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την οδηγία  για τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, καθώς και την οδηγία για την καταπολέμηση της κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών. Το εν λόγω δημοψήφισμα θα διεξαχθεί πριν τον Απρίλιο του 2016.

Αν τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου της Δανίας επιθυμούν  να ενταχθεί η χώρα στην τραπεζική ένωση, δεν θα χρειαστεί δημοψήφισμα. Αν και οι Δανοί έχουν μια ευρωσκεπτικιστική τάση, τα περισσότερα από τα κόμματα στο κοινοβούλιο της χώρας είναι υπέρ της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και με την αλλαγή της κυβέρνησης, μια πλειοψηφία υπέρ της τραπεζικής ένωσης μπορεί να βρεθεί.

Αντιδρούν οι ευρωσκεπτικιστές

Το  ευρωσκεπτικιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Δανίας, και επικράτησε στις εκλογές  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο, εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στις κυβερνητικές προθέσεις.  «Η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα ότι η Δανία θα πρέπει να ενταχθεί  στην  τραπεζική ένωση των χωρών της ευρωζώνης. Και αυτό, χωρίς να ρωτήσει τους Δανούς», έγραψε ο αρχηγός του κόμματος, Kristian Thulesen-Dahl, στο Facebook.

«Η τραπεζική ένωση είναι κάτι φυσικό για τις χώρες της ευρωζώνης, γι ‘αυτό θα πρέπει να δούμε αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την είσοδο της Δανίας στο ευρώ. Ο πληθυσμός της Δανίας έχει απορρίψει το ευρώ δύο φορές σε δημοψηφίσματα και η κυβέρνηση πρέπει να το σεβαστεί αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης ήταν η πρώτη απάντηση της ΕΕ στην οικονομική κρίση. Πριν από έξι χρόνια, οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη σταθεροποιήθηκαν με τη χρήση δισεκατομμυρίων από τα χρήματα των φορολογουμένων για να αποτραπεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος . Οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για τις τραπεζικές συναλλαγές θα συμβάλουν στην πρόληψη των τραπεζικών κρίσεων και στον καθορισμό ενός κοινού πλαισίου για τη διαχείριση της όλης διαδικασίας.  Τον Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έγινε η αρχή εποπτείας του συνόλου των 5.500 τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό,  πραγματοποιήθηκε μια συνολική αξιολόγηση της οικονομικής ευρωστίας των τραπεζών.

Euractiv

*φωτό από Jonas M Luster/Flickr

X