Θύμα των χάκερς στη Βουλγαρία το ευρωπαϊκό δίκτυο καταπολέμησης της απάτης EUROFISC

Μποίκο Μπορίσοφ [European Council]

Χάκερ στη Βουλγαρία απέκτησαν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αρχείων από το ευρωπαϊκό δίκτυο καταπολέμησης της απάτης, EUROFISC. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε στη EURACTIV την Πέμπτη (25 Ιουλίου) ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε δύο υπαλλήλους εταιρείας ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, ως μέρος της έρευνας σχετικά με τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων στην ιστορία της Βουλγαρίας.

Οι χάκερ απέκτησαν επίσης πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 5 εκατομμυρίων Βουλγάρων υπηκόων που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της εθνικής φορολογικής αρχής, καθώς και σε άλλες βάσεις δεδομένων. Ορισμένα αρχεία περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς Βουλγάρων υπηκόων στο εξωτερικό.

Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ivan Geshev δήλωσε την Πέμπτη ότι μία από τις βάσεις δεδομένων περιελάμβανε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους κωδικούς πρόσβασης 500.000 χρηστών ενός δημοφιλούς βουλγαρικού παρόχου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είπε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε ότι οι χάκερ είχαν ανοίξει τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ανθρώπων που τους ενδιέφεραν.

Μία από τις πιο ευαίσθητες βάσεις δεδομένων φαίνεται να είναι το EUROFISC, ένας μηχανισμός που παρέχεται στα κράτη μέλη για γρήγορη και στοχοθετημένη ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της οργανωμένης απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και ιδίως της απάτης τύπου «καρουζέλ». Αυτό το σύστημα καταπολέμησης της απάτης τέθηκε σε εφαρμογή το 2012.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Johannes Bahrke δήλωσε ότι η Κομισιόν γνωρίζει τις εκθέσεις και παραμένει σε επαφή με τις βουλγαρικές αρχές.

«Αυτό είναι θέμα για αυτούς. Η Επιτροπή έχει ενημερώσει όλα τα κράτη μέλη για τη διαρροή δεδομένων. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», είπε.

Βουλγαρία: νέα κυβερνοεπίθεση, στην Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αυτή τη φορά

Στην αποτροπή μίας νέας κυβερνοεπίθεσης, αυτή τη φορά κατά της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Βουλγαρίας, προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Βέντσισλαβ Καρατζόφ, στη δημόσια ραδιοφωνία της χώρας (BNR).

Η απόπειρα κυβερνοεπίθεσης έγινε μέσω …

Καλή τύχη

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το πραγματικό περιεχόμενο των πληροφοριών που ανταλλάσσονται στο πλαίσιο του EUROFISC, ούτε την πρόσβαση στα δεδομένα σχετικά με τον ΦΠΑ που ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτό που απομένει για το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είναι μόνο να ελπίζει ότι οι βουλγαρικές αρχές θα ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές άλλων κρατών μελών σε περίπτωση που έχουν διαρρεύσει ευαίσθητα δεδομένα που τους αφορούν.

Αντίθετα, τα ίδια τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να διερευνήσουν τη διαρροή, καθώς αυτή έχει καταστεί ημιδημόσια και οι χάκερ έχουν στείλει τα έγγραφα σε όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Η EURACTIV έχει πρόσβαση στις πληροφορίες μέσω δημοσιογράφων στη Βουλγαρία.

Οι επιθέσεις αποτελούν άσχημα νέα για τη Βουλγαρία στο πλαίσιο επίσης της προσφοράς της για ένταξη στη Σένγκεν, έναν οργανισμό με πολύ ευαίσθητη βάση δεδομένων.

Γιατί «τρομοκρατία»;

Η βουλγαρική δίωξη χαρακτηρίζει την παραβίαση ως «τρομοκρατία» επειδή ισχυρίζεται ότι έγινε για να προκαλέσει φόβο και πανικό στον πληθυσμό. Ένας εξειδικευμένος ιστότοπος έχει ανοίξει, όπου κάθε βούλγαρος υπήκοος μπορεί να ελέγξει εάν πληροφορίες που τον αφορούν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Η Βουλγαρία έχει συγκλονιστεί πρόσφατα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς. Ένα από αυτά, που ονομάζεται «πύλη των διαμερισμάτων», βασίστηκε σε αποκαλύψεις σχετικά με την ακίνητη περιουσία ανθρώπων σε υψηλές θέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κυκλοφόρησε φήμη ότι το επόμενο σκάνδαλο θα αφορά τις περιουσίες των βουλγάρων πολιτικών στο εξωτερικό.

[Επιμέλεια: Samuel Stolton]

X