Το θέμα του χρέους συνεχίζει να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

466579905-bff383bbfe-o

Στην ελάφρυνση του χρέους καταγράφονται οι σοβαρότερες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε τεχνικό επίπεδο, δεδομένου ότι στα θέματα της αξιολόγησης η προσέγγιση των θέσεων είναι πολύ μεγάλη. «Έχουμε διαφορές, αλλά σημειώνεται πρόοδος στο θέμα του χρέους», τόνισε σήμερα πηγή της ευρωζώνης, αναφερόμενη στη χθεσινή συζήτηση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, η οποία συνεχίζεται και σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών μαραθώνιων συζητήσεων καταγράφηκε απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων τόσο ως προς το πακέτο των μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ όσο και ως προς το εφεδρικό πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ καθώς και τον μηχανισμό αυτόματης ενεργοποίησης των μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από το στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με το ΔΝΤ, αυτό που προκύπτει είναι ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ως προς το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, δηλαδή τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο πακέτο δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία γιατί προφανώς ο διεθνής οργανισμός συνδέει το θέμα αυτό και με το χρέος.

ΔΝΤ: Τα μέτρα των Ευρωπαίων δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα

Είναι πλέον σαφές ότι οι συζητήσεις από τώρα μέχρι και το Εurogroup της 24ης Μαΐου θα επικεντρωθούν στο χρέος, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία ούτε σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σε επίπεδο ευρωζώνης εξετάζεται μια δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 έτη των περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές είναι προς το παρόν μεγάλες για το χρέος, γιατί ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες ωστόσο σημειώνουν ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και εκφράζουν την αισιοδοξία ότι μέχρι τις 24 Μαΐου θα βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ και στο θέμα του χρέους.

Πηγή: DW

*φωτογραφία [Jo.Sau/Flickr]