Τεχνητή νοημοσύνη και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Ελσίνκι

Ρομπότ-δολοφόνος [International Committee of the Red Cross]

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα όπλα, που ονομάζονται επίσης «ρομπότ δολοφόνοι», τις υβριδικές απειλές και τις συγκρούσεις που πηγάζουν από την κλιματική αλλαγή, όπως δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά από άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι την Πέμπτη (29 Αυγούστου).

Οι υπουργοί συζήτησαν μαζί με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Εθνών και μιας ομάδας κορυφαίων εμπειρογνωμόνων του ιδιωτικού τομέα (Global Tech Panel) που δημιουργήθηκε από τη Μογκερίνι.

Ο αρχηγός εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ χαρακτήρισε την ανταλλαγή «εξαιρετικά συναινετική και εξαιρετικά παραγωγική». Επαίνεσε επίσης το Κέντρο Αριστείας του Ελσίνκι για την αντιμετώπιση των υβριδικών απειλών, καθώς και τη γενική φιλοξενία και καλές υπηρεσίες της φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Καϊλή: Το GDPR θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης

Λίγο πριν την ομιλία της στο  ψηφιακό συνέδριο του EIT, η κ. Καϊλή απάντησε στις ερωτήσεις του Digital Editor της EURACTIV, Samuel Stolton.

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της, η Φινλανδία δήλωσε ότι επιθυμεί να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συζητήσουν τις επιπτώσεις των εξελίξεων και της ψηφιοποίησης της ΑΙ στον τομέα της άμυνας, καθώς και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.

Στόχος είναι να προσδιοριστούν τα υφιστάμενα εργαλεία της ΕΕ για την ανάπτυξη εθνικών και ευρωπαϊκών δεξιοτήτων και τεχνολογιών και να βρεθούν περισσότεροι τρόποι συνεργασίας εντός της ΕΕ και με εταίρους όπως το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, δήλωσε η Μογκερίνι, ήταν τα πρότυπα και οι κανονισμοί για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα διατηρούν τον έλεγχο των αυτόνομων όπλων ανά πάσα στιγμή. Η ΕΕ έχει να διαδραματίσει έναν ρόλο που βοηθά την παγκόσμια κοινότητα να διαμορφώσει συζητήσεις γύρω από αυτά τα θέματα, ειδικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ανέφερε η ίδια.

Κυβερνοασφάλεια, 5G και συνδεσιμότητα: ποιο είναι το αύριο των ψηφιακών τεχνολογιών;

Ο David Conrad, SVP & Chief Technology Officer και η Έλενα Πλεξίδα, Government and IGOs Engagement στην Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του διαδικτύου, τις προοπτικές του 5G και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

X