Τα τελευταία «οχυρά» για τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ

8568563348-4a93e3433b-z

Η απόφαση για δρομολόγηση των διαδικασιών εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά τον νομοθετικό κατακλυσμό των τελευταίων ημερών, θα έπρεπε να αποτελεί τυπική διαδικασία.

Παρ’ ότι στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά το EuroWorkingGroup στη σημερινή του συνεδρίαση το μεσημέρι θα ανάψει πράσινο φως, οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η εικόνα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη.

Ορισμένες χώρες φαίνεται να επιμένουν στην ψήφιση διάταξης αναφορικά με το ακαταδίωκτο των μελών του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και μένει να φανεί εάν θα πειστούν από τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά πάντως ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με το Ταμείο», αλλά έως χθες το βράδυ, εξέλειπαν οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η δόση βρίσκεται στη στροφή…

Η απόφαση του ανακριτή κατά της διαφθοράς κ. Σαργιώτη, την περασμένη Παρασκευή, με την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους έξι μέλη του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι θα ληφθεί υπόψη ενώ κατά πληροφορίες και το compliance report των δανειστών, ήταν θετικό.

Μέχρι το παρά πέντε όμως, ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν εκκρεμότητες τόσο με το θέμα της ποινικής προστασίας των μελών του ταμείου αποκρατικοποιήσεων, όσο -και κυρίως- με την επίσπευση της σύμβασης για το Ελληνικό και τη μεταβίβαση ενός ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Για τις εκκρεμότητες αυτές, δεν είναι γνωστό αν ορισμένες χώρες εγείρουν ζήτημα, επιμένοντας σε νέες διευθετήσεις.
Στο καλό σενάριο οι εκκρεμότητες λήγουν σήμερα, στο χειρότερο θα απαιτήσουν μερικές ημέρες ακόμα.

Ακόμα και εάν χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα, όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το EwG θα αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, ανοίγοντας το δρόμο τόσο για την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ (κατά πάσα πιθανότητα στην επόμενη συνεδρίαση της 22ας Ιουνίου) όσο και για την πρώτη ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Από τα 7,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί άμεσα για τη σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αν και τα πολλά λεφτά (το δεύτερο σκέλος της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ) θα ακολουθήσουν από Σεπτέμβρη, στη βάση ενός νέου κύκλου προαπαιτούμενων.

Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαπραγματεύσεων αναμένεται από την άλλη πλευρά να δώσει μια ψυχολογική – τουλάχιστον – ανάσα στην αγορά το καλοκαίρι. Η παράλληλη έναρξη εισπράξεων των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων από την άλλη ψαλιδίζει τις θετικές επιδράσεις στο επίπεδο της ψυχολογίας ενεργοποιώντας αντίρροπες δυνάμεις.

Στο μέτωπο των εσόδων πάντως, οι πρώτες πληροφορίες για τον Μάιο από πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναφέρουν αύξηση 13,8% στα φορολογικά έσοδα σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ στο πεντάμηνο σημειώνεται αύξηση 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 4,3%.