Τα NPLs θα ανοίξουν τον δρόμο για τις αγορές στην Ελλάδα

[voria.gr]

Για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντική τελικώς η ανακοίνωση της λύσης για τα NPLs των ελληνικών συστημικών τραπεζών;

Εκτός από τον προφανή (ανάσα για τις τράπεζες), όσοι γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι αυτή η λύση θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Κι εξηγούν: Όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα, τόσο το κόστος μιας εξόδου θα είναι απαγορευτικό για τη χώρα μας, όπως αντιλήφθηκαν και όσοι συμμετείχαν στο τελευταίο επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη. Τα ξένα «σπίτια» δεν έχουν καμία διάθεση να αγοράσουν ελληνικό ρίσκο.

Παρά μόνο αν η Ελλάδα πληρώσει ακριβά. Κι αυτό, προφανώς, είναι κάτι που η ελληνική πλευρά δεν το επιθυμεί επ’ ουδενί.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη ελληνική έκδοση θα γίνει τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κι αυτό γιατί πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο για τα ελληνικά NPLs, που εκτιμάται ότι λειτουργούν ως μεγάλο βαρίδι.

Αντιθέτως, αμέσως μετά, ο δρόμος θα ανοίξει και η χώρα θα μπει στην τελική ευθεία για να κάνει το πρώτο δοκιμαστικό έστω άνοιγμα, προς αναζήτηση κεφαλαίων.

Αν όλα πάνε καλά, η κίνηση αυτή θα γίνει με το πράσινο φως των συμβούλων του δημοσίου, οι οποίοι και έχουν τη σχετική ευθύνη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, γι αυτή τη συγκεκριμένη φορά, να αναζητηθούν και επιπλέον βοήθειες από το εξωτερικό.

X