Τα μηνύματα Μοσκοβισί για δημοσιονομικό κενό και πλεονάσματα

[euro2day.gr]

Υπέρ της μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τον απόλυτο σεβασμό τους το 2020, τάχθηκε σήμερα ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί τη 14η επίσκεψή του στην Αθήνα, με την ιδιότητα του επιτρόπου.

Παρότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού, αρνήθηκε να προσδιορίσει το μέγεθός του, λέγοντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και στόχος είναι το κενό να έχει καλυφθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν και η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν. Κατηγορηματικός, δε, ήταν όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να επιστρατευθούν για να κλείσει αυτό το κενό. Η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, δεν θα πω τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δεν είναι σε πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις, τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες των επόμενων δύο εβδομάδων στο οικονομικό πεδίο, υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι να κατατεθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός με σεβασμό της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και στη συνέχεια να υπάρξει μια θετική έκθεση από την πλευρά των θεσμών, στη βάση της οποίας το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών από ANFAs και SMPs.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι έχουν ήδη υπάρξει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, στη βάση προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρήση των κερδών από SMPs και ANFAs, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει χαρακτηριστικά, «εάν θέλετε να φτάσετε στη ρήτρα (σ.σ. χρήσης των κερδών για επενδύσεις), το μονοπάτι είναι αξιόπιστος προϋπολογισμός και θετική έκθεση».

«Είμαστε σε καλή πορεία, είμαι αισιόδοξος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον χρόνο μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί το 2020, μπορεί να συμβεί αργότερα και «το 3,5% δεν μπορεί να ισχύσει στο διηνεκές, μόνο προς το παρόν».

«Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, δεν έχει κανένα νόημα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, η αξιοπιστία και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι δυο καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων», είπε.

Ο κοινοτικός επίτροπος ρωτήθηκε και για την πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για χρήση εγγυήσεων 5,5 δισ. από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων, προκειμένου να χαμηλώσει ο στόχος για το πλεόνασμα το 2020. Δεν θέλησε να απαντήσει, περιορίστηκε μόνο να πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδρασε για να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων και με τον οποίον είχε καλές σχέσεις, «δεν είναι πια πρωθυπουργός, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω».

Επανέλαβε όμως ότι οι δύο καλύτεροι τρόποι για τα πλεονάσματα είναι η αξιοπιστία και η ανάπτυξη.