Τα Βαλκάνια δεσμεύονται για στενότερη συνεργασία και ενίσχυση των υποδομών από το Βερολίνο

balkan-summit.jpg

Τα Βαλκάνια πρέπει να ξεπεράσουν τα «πρακτικά» εμπόδια και να συνεργαστούν μεταξύ τους προκειμένου να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε υποδομές σε δρόμους, σιδηροδρόμους και στην ενέργεια, τόνισε χθες (28 Αυγούστου) ο Πρόεδρος της Κομισιόν, José Manuel Barroso.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο για τα Βαλκάνια, ο Πορτογάλος επανέλαβε την στήριξη της Κομισιόν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει οι χώρες να αρχίσουν περιφερειακή συνεργασία μεταξύ τους, αρχής γενομένης με την ανάπτυξη υποδομών που θα «συνδέουν» τις χώρες.

Έκανε λόγο για την ευρωπαϊκή Προενταξιακή Βοήθεια (IPA) που είναι για τα Βαλκάνια περίπου 12δις ευρώ την περίοδο 2014-2020, αλλά επεσήμανε πως πρέπει να εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι η ιδέα της «συνδεσιμότητας» των Βαλκανίων ετέθη από την Ελληνική Προεδρία, καθώς ο Έλληνας υφυπουργός εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, είχε τονίσει στην EurActiv.gr πως η Κομισιόν είχε ήδη θίξει αυτή την ιδέα στο πρόσφατο Πακέτο για την Διεύρυνση, ενώ μια σειρά περιφερειακών πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών προς διεύρυνση, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για παρόμοιες ιδέες.

Έκκληση προς Γερμανούς επενδυτές

Η διοργάνωση του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel, μια σαφής ένδειξη για το ενδιαφέρον που δείχνει πλέον το Βερολίνο για επενδύσεις και στενότερη συνεργασία με την περιοχή των Βαλκανίων.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν, καθώς και από την Αλβανία, τη Βοσνία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία.

Οι υπουργοί των προαναφερθέντων βαλκανικών κρατών επεσήμαναν την ανάγκη για άμεσες ξένες επενδύσεις, καλώντας τους Γερμανούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στην περιοχή.

 «Πρέπει να αλλάξουμε τα δεδομένα… και αυτό πρέπει να είναι οι ξένες επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλβανός ΥΠΟΙΚ, Arben Ahmetaj, προσθέτοντας ότι τα βαλκανικά κράτη δεν μπορούν να αναπτυχθούν με νέα χρέη και δάνεια.

Το συνέδριο είχε τρία μέρη: οι υπουργοί οικονομικών των προαναφερθέντων χωρών συναντήθηκαν με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Sigmar Gabriel καθώς και τον Γερμανό Επίτροπο ενέργειας Günther Oettinger, οι ΥΠΕΞ με τον Γερμανό υπουργό εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier και τον Επίτροπο διεύρυνσης Stefan Fule και τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Κομισιόν με τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από τα εν λόγω βαλκανικά κράτη.

EurActiv.gr

X