Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για την κυβερνοασφάλεια προτείνει ο Ansip

[European Commission]

Την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον απόηχο του σκανδάλου με το Facebook.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για τις ψηφιακές πολιτικές της ΕΕ, Andrus Ansip, ζήτησε μια νέα «ασφαλή διατλαντική περιοχή στον κυβερνοχώρο» σε συνεργασία τις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια διάσκεψης της Silicon Valley την Τετάρτη (18 Απριλίου), ο κ. Ansip τόνισε ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινά πρότυπα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που θα ισχύουν για συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο.

ΕΚ: Δεν αρκεί ο GDPR για την προστασία προσωπικών δεδομένων

Περισσότερες νομικές διασφαλίσεις για την αποτροπή μαζικών παραβιάσεων στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών χρειάζεται η ΕΕ, σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια σκάνδαλα, όπως στην περίπτωση του Facebook και της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica.

Η αξίωση του κ. Ansip για στενότερη συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας εξέπληξε τις Βρυξέλλες: πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα, στον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές διστάζουν να συνεργαστούν με τους ομολόγους τους από διάφορες χώρες. Εντούτοις, «η πρόσφατη εμπλοκή της Ρωσίας που είχε ως στόχο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται οι απρόθυμοι νομοθέτες, πρότεινε ο κ. Ansip.

«Στην Ευρώπη, όπως και τις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένουμε στην πρώτη γραμμή αυτών των επιθέσεων κατά της δημοκρατίας, που απειλούν να υπονομεύσουν τα θεσμικά όργανα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα περιέγραψε το σχέδιο νομοθεσίας της ΕΕ ως μια «καλή βάση, για να συζητήσουμε και να διασφαλίσουμε ότι τα πρότυπα του κυβερνοχώρου ευθυγραμμίζονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».

«Η ανταλλαγή αναλυτικών πληροφοριών σχετικά με τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας στο συνέδριο.

X