Συναγερμός στην ΕΕ για έλλειμμα γαλακτοκομικών και εκτόξευση τιμών

[margouillat photo/Shutterstock]

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων για την εξάντληση αποθεμάτων βουτύρου στην Ευρώπη, καθώς η μεταβαλλόμενη ζήτηση και οι ανισορροπίες της αγοράς εκτοξεύουν τις τιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Arla Foods, Peder Tuborgh, δήλωσε στο Reuters ότι «παρατηρείται έλλειψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις πολύ χαμηλές τιμές πέρυσι. […] Δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη ζήτηση μέχρι τα Χριστούγεννα».

Ανάληψη δράσης για τον αθέμιτο ανταγωνισμό ζητούν οι Ευρωπαίοι αγρότες

Έκκληση για την αύξηση της διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη θέσπιση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας απηύθυναν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί προς την Επιτροπή με στόχο την προστασία των παραγωγών από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο πλαίσιο βελτίωσης της νομοθεσίας, η Κομισιόν …

Το βούτυρο είναι 150% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους, το έλλειμμα στην αγορά της ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε 60.000 τόνους. Από την πλευρά της, η Επιτροπή επέμεινε ότι γενεσιουργό αιτία αυτού αποτελεί η μεταβαλλόμενη ζήτηση στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων και όχι η έλλειψη γάλακτος εν γένει.

«Τον Ιούνιο, η παραγωγή κατέγραψε αύξηση σε 19 κράτη μέλη και μείωση στα υπόλοιπα εννέα (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας), αδυνατώντας να αντισταθμίσει τη διαφορά», ανέφεραν πηγές της Επιτροπής στη EURACTIV. Πάντως, η Κομισιόν αναμένει, ότι φέτος η συνολική παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ θα φτάσει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, παράγοντας περίπου ένα εκατομμύριο τόνους.

Επιπρόσθετη αιτία για την ανεπάρκεια των αποθεμάτων βουτύρου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Copa  Cogeca, Pekka Pesonen, αποτελεί η ακμάζουσα αγορά των ΗΠΑ στον τομέα των εξαγωγών, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο το βούτυρο αντί για μαργαρίνη.

«Αυτό που πρέπει, επίσης, να επιλυθεί είναι ο συσχετισμός μεταξύ της τιμής του βουτύρου και της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός. Οι τιμές παραγωγού δεν αυξήθηκαν τόσο, όσο οι τιμές για το βούτυρο. Η εφοδιαστική αλυσίδα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα», τόνισε ο κ. Pesonen.

Κομισιόν: Δημόσια διαβούλευση για δικαιότερη αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ

Δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε η Κομισιόν την Τετάρτη (16 Αυγούστου), αναφορικά με τους πιθανούς τρόπους βελτίωσης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ, δεδομένου ότι οι αγρότες βρίσκονται συχνά σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ισχυρούς μεσάζοντες.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή …

X