«Συμβιβαστικός τόνος» μεταξύ Επιτροπής-Huawei καθώς άνοιξε το κινεζικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας στις Βρυξέλλες

HUAWEI offices [EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG]

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei προσπάθησαν να χτίσουν γέφυρες την προηγούμενη Δευτέρα (4 Μαρτίου),  καθώς ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδιος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Αντρους Ασίπ, ο οποίος κάθισε αρο ίδιο τραπέζι με τον εκ περιτροπής πρόεδρο της Huawei Ken Hu, σε μια συνάντηση που περιγράφεται ως «συμβιβαστική» από τον εκπρόσωπο της Huawei.

Η συνάντηση ήρθε μια ημέρα πριν από το άνοιγμα του Κέντρου Κυβερνοασφάλειας της Huawei στις Βρυξέλλες, σε μια κίνηση που αποσκοπούσε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην ήπειρο. Τον Δεκέμβριο, ο Ανσιπ είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να «ανησυχεί» για την Huawei και άλλες Κινεζικές εταιρείες.

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, ένας εκπρόσωπος της Huawei είπε στη EURACTIV ότι ο Ανσιπ και ο Hu συζήτησαν διάφορα θέματα, όπως τα «πρότυπα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 5G και το άνοιγμα του Κέντρου διαφάνειας στον κυβερνοχώρο της Huawei στις Βρυξέλλες».

Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί της ΕΕ που έχουν αρμοδιότητα τις Τηλεπικοινωνίες, είχαν κοινή θέση για την Huawei, μετά από τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εξοπλισμού της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βουκουρέστι, αξιωματούχοι των κρατών μελών της ΕΕ μίλησαν για την ανάγκη υιοθέτησης μιας «ευρωπαϊκής προσέγγισης» έναντι της Huawei, η οποία ελέγχεται σε σχέση με τους ισχυρισμούς για την ύπαρξη κερκόπορτας εντός της εταιρείας προς την Κινεζική κυβέρνηση, η οποία επιτρέπει κρατικά υποκινούμενη κατασκοπία.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, η Huawei απάντησε δυναμικά σε ομιλία του πρόεδρου της Δυτικής Ευρώπης, Vincent Pang, ότι «δεν υπήρξε ποτέ θέμα ασφάλειας του κυβερνοχώρου» με τον εξοπλισμό της.

Η EURACTIV ρώτησε σχετικά τον Pang, ο  οποίος προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες αναφορικά με το ιστορικό της Huawei στον κυβερνοχώρο.

«Οι Αμερικανοί δεν έχουν καθόλου αποδείξεις σχετικά με τις αξιώσεις που διατυπώθηκαν σε εμάς», είπε. «Αν έχουν κάτι εναντίον μας, τότε θα πρέπει να μας ενημερώσουν περί τίνος πρόκειται».

Παράλληλες εξελίξεις

Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι η Huawei πρόκειται να μηνύσει την Αμερικανική κυβέρνηση για την απαγόρευση προϊόντων που κατασκευάζει η εταιρεία για χρήση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κίνηση μπορεί να «επιδιώκει να αναγκάσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει πιο γνωστή τη δική της υπόθεση εναντίον του Κινεζικού κατασκευαστή εξοπλισμού».

Οι Αμερικανικές αρχές ήταν ο πιο σφοδρός επικριτής των υποτιθέμενων αδυναμιών ασφάλειας της Huawei και των διασυνδέσεων με την Κινεζική κυβέρνηση.

Ο κινεζικός νόμος περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου είναι ένα «γεμάτο όπλο», λέει ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ

Ο νόμος της Κίνας για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου επιτρέπει στο κράτος να διεξάγει κατασκοπικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και η νομοθεσία του, μπορεί να συγκριθεί με ένα «γεμάτο όπλο» που ο υπόλοιπος κόσμος δεν θέλει να σταθεί μπροστά του, ανέφερε …

Στο περιθώριο του MWC την περασμένη εβδομάδα, η EURACTIV μίλησε με υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ για τη στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με την Huawei. Ο αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει οποιαδήποτε απόδειξη πουνα έχει βρει ηκυβέρνηση και η οποία να αποδεινύει πως η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε εκστρατείες κατασκοπείας εκ μέρους του Κινεζικού κράτους.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον Κινεζικό νόμο περί ασφάλειας του κυβερνοχώρου, τον οποίο χαρακτήρισε ως υποχρέωση των «Κινεζικών εταιρειών να συνεργαστούν με την κομμουνιστική κυβέρνηση για εκστρατείες κατασκοπείας».

Εν τω μεταξύ, στον Καναδά, συνεχίζεται η ποινική έρευνα για τις ενέργειες της Meng Wanzhou, επικεφαλής οικονομικών και κόρης του ιδρυτή της Huawei, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε εμπορικά μυστικά και παρεμβαίνει στις Αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν.

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Καναδά ενέκρινε ακρόαση έκδοσης για τη Wanzhou, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα. Η Huawei υποστηρίζει ότι κρατείται  παράνομα.

Η Huawei κατηγόρησε την Καναδική Υπηρεσία Συνοριακών Υπηρεσιών για διάφορα λάθη, συμπεριλαμβανομένης της στέρησης του δικαιώματος να προσλάβει δικηγόρο κατά τη διάρκεια της κράτησης της, καθώς και το δικαίωμά της να παραμένει σιωπηλή υπό την διαδικασία διερεύνησης.

Η ΕΕ έχει τη δική της ποινική έρευνα για τη Huawei που λαμβάνει χώρα.

Στην Πολωνία, η Κινεζική εταιρεία χτυπήθηκε με καταγγελίες κατασκοπείας, αφού ένας υπάλληλος της Huawei, ο Weijing W, γνωστός και ως «Stanislaw Wang», συνελήφθη στη χώρα τον Ιανουάριο.

Μετά τη σύλληψη, αναφέρθηκε ότι η Πολωνία μπορεί να εξετάσει την απαγόρευση των προϊόντων της Huawei ως αποτέλεσμα των κατηγοριών.

X