Συμβιβαστική διάθεση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ζητά η Μέρκελ

[EPA-EFE/FELIPE TRUEBA]

Πνεύμα συμβιβασμού στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης ζήτησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιμένει στη διασφάλιση μεγαλύτερης «αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης.

Στη συνάντησή τους στο Βερολίνο, οι δύο ηγέτες τόνισαν την κοινή τους βούληση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να μην είναι ακόμη επαρκώς προστατευμένη έναντι μίας νέας κρίσης.

«Φέρνουμε στο τραπέζι διαφορετικές προτάσεις, αλλά θεωρώ ότι τελικά μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα», ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι «Καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης».

Μέρκελ: Προσεγγίζει τον Μακρόν και αναζητά μία δυνατή Ευρώπη

Τα δημόσια σχόλια της Καγκελαρίου της έδωσαν την ευκαιρία να προσεγγίσει τον Γάλλο Πρόεδρο και να βάλει τον εαυτό της πάνω από τις αντιπαραθέσεις του συνασπισμού, όσο αφορά την έκταση της αναθεώρησης στην Ευρωζώνη.

«Το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή δεν είναι να αντιδρούμε στο κάθε νέο εργαλείο, που προτείνεται, αλλά να συμφωνήσουμε ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και έχουμε μία κοινή πολιτική επιδίωξη», πρόσθεσε.

Το SPD πιέζει την Μέρκελ για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αύξησαν την πίεση στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να στηρίξει τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, κάτι που είχαν δεχθεί κατά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το όραμα του Γάλλου προέδρου περιλαμβάνει την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Eπιπλέον, πρότεινε έναν κοινό προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη και έναν υπουργό Οικονομικών. Παρόλο που οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν θετικά τις προτάσεις Μακρόν, οι Χριστιανοδημοκράτες θέτουν αυστηρές κόκκινες γραμμές με την Καγκελάριο να μην φαίνεται διατεθειμένη να τις υπερβεί.

«Είμαστε έτοιμοι, ίσως όχι στο άμεσο μέλλον αλλά μακροπρόθεσμα, να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων», κατέληξε η κ. Μέρκελ.