Συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

[Christian Bruna/EPA/EFE]

Τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, για μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της Ευρωζώνης, έλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ παραμένει ασαφές, ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη μέλη να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

«Σήμερα κάνουμε ένα δεύτερο βήμα όσον αφορά στο κοινό μας νόμισμα», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, μετά από τις συνομιλίες με την Καγκελάριο στο κάστρο του Meseberg κοντά στο Βερολίνο.

Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα έχει τη δική του δομή διακυβέρνησης και θα είναι ένας «πραγματικός προϋπολογισμός με ετήσια έσοδα και δαπάνες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι Παρίσι και Βερολίνο ελπίζουν ότι θα εφαρμοστεί μέχρι το 2021.

Ο τρόπος χρηματοδότησης θα συζητηθεί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε η κ. Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει τακτικές μεταφορές που πραγματοποιούνται από μεμονωμένες χώρες ή φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ρεαλιστής. Όταν μια πρόταση είναι υπερβολικά λεπτομερής, τότε ενδέχεται να είναι και αντιπαραγωγική», σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.

Παρόλο που κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Καγκελαρίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δύσκολο αγώνα, προκειμένου να πείσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας δήλωσε: «Κάποιες χώρες δεν θα είναι ευχαριστημένες» με το εν λόγω σχέδιο.

Πέρα από τις προσκλήσεις για έναν κοινό προϋπολογισμό, Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν να διευρύνουν τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)  για χώρες της Ευρωζώνης με σοβαρά προβλήματα χρέους.

Μέρκελ: Συμφωνεί με Μακρόν για το προσφυγικό, αλλά όχι για την Ευρωζώνη

Ανοικτή στα σχέδια του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής και αμυντικής πολιτικής στην Ευρώπη, εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο ARD την Κυριακή (10 Ιουνίου).

Μεταξύ άλλων προτάσεων για μεταρρυθμίσεις που αναλύονται σε κοινό έγγραφο είναι το σχέδιο εναρμόνισης των εταιρικών φόρων, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας της ΕΕ για τον ψηφιακό φόρο μέχρι τα τέλη του 2018.

Εντούτοις, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο στρέφονται έντονα εναντίον του ψηφιακού φόρου που θα μπορούσε να βλάψει την ανταγωνιστικότητά τους για την προσέλκυση πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό τομέα, εκτός εάν ο φόρος επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει χώρες όπως η Ελβετία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και η αναμόρφωση του συστήματος ασύλου της ΕΕ αποτελούν τα μεγαλύτερα και δυσκολότερα ζητήματα για τη Σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

X