Συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ πριν τις Ευρωεκλογές θέλει η Βουλγαρία

[Council]

Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ο νέος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2020-2027 θα μπορούσε να εγκριθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους, παραδέχτηκε η Βουλγαρία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί «πλουραλισμός απόψεων».

Γιούνκερ: Ρεαλιστικός και δίκαιος ο προϋπολογισμός – Μεγάλος χαμένος η συνοχή

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρια αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) απορρίφθηκε άμεσα από αρκετά κράτη μέλη.

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger, δήλωσε ότι είχε διαβάσει όλα τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το συγκεκριμένο ζήτημα, τα οποία καταδεικνύουν ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι ορθή.

Προειδοποίησε, ακόμη, ότι εάν οι χώρες της ΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία τους προσεχείς μήνες, τότε θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019, γεγονός που θα ήταν επιζήμιο για τα έργα που αναμένεται να αυξηθούν, όπως η έρευνα, τα προγράμματα για τη νεολαία κλπ.

Παρόλα αυτά, η Πολωνία και η Ουγγαρία εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη νομική βάση της πρότασης της Επιτροπής για τη θέσπιση προϋποθέσεων της χρηματοδότησης που σχετίζεται άμεσα με το κράτος δικαίου. Ο Πολωνός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Konrad Szymanski, αποκάλεσε την εν λόγω πρόταση «μαζική υφαρπαγή της εξουσίας».

Ευελιξία από τα κράτη μέλη για τον προϋπολογισμό ζητά ο Oettinger

Την ευρεία υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στην πρόταση για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021-2027 , εξέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπός για τον προϋπολογισμό, Günther Oettinger.

Ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Michael Roth, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει τις συνεισφορές της, ενώ από την πλευρά της, η Γαλλία διευκρίνισε ότι δεν θα δεχθεί περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως πρότεινε η Επιτροπή.

Βουλγαρία: Αντίθετη στη σύνδεση ευρωπαϊκών πόρων με το κράτος δικαίου

Μια ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ που προτάθηκε χθες (2 Μαΐου) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά στην ύπαρξη κράτους δικαίου ως αναγκαία προϋπόθεση για τη λήψη της χρηματοδότησης.

Η υπουργός Εμπορικών Υποθέσεων της Σουηδίας, Ann Linde, επέκρινε την αύξηση των συνολικών δαπανών και επέμεινε στον παράγοντα των προϋποθέσεων. Άλλες χώρες που αποτελούν καθαρούς συνεισφέροντες, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία, αντιτίθενται να καταβάλλουν περισσότερα ποσά στα ταμεία της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η κ. Zaharieva ανέφερε ότι η βουλγαρική Προεδρία σχεδιάζει να οργανώσει επτά ομάδες εργασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να συζητήσει τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρόκειται για τις «πιο δύσκολες» διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η καθυστέρηση λήψης αποφάσεων μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να αποβεί αντιπαραγωγική, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα θα βρεθεί στα χέρια μιας άπειρης Επιτροπής και ενός ενδεχομένως πολύ πιο ευρωσκεπτικιστικού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

X