Στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών το WhatsApp

Η νέα πολιτική απορρήτου του Whatsapp βρίσκεται αντιμέτωπη με ενδελεχή έλεγχο.

Η κίνηση του Facebook να χαλαρώσει την πολιτική απορρήτου του WhatsApp, της πιο δημοφιλούς εφαρμογής  μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα στον κόσμο, θα εξεταστεί προσεκτικά, δήλωσε τη Δευτέρα (29 Αυγούστου) ο πρόεδρος της κορυφαίας ομάδας των ρυθμιστικών αρχών προστασίας απορρήτου στην Ευρώπη.

Το WhatsApp, το οποίο αριθμεί περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αρχίσει να μοιράζεται τους αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών του με το Facebook, βοηθώντας το να στοχεύσει σε διαφημίσεις και προτάσεις για φίλους σε όλο το δίκτυο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι χρήστες του WhatsApp θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν να μην μοιράζονται τις πληροφορίες του λογαριασμού τους με το Facebook.

«Κάθε ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τις αλλαγές που έγιναν στην πολιτική απορρήτου του WhatApp με μεγάλη επαγρύπνηση», ανέφεραν σε δήλωση η CNIL, η Γαλλική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων, και ο σημερινός πρόεδρος της G29 ή Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών προστασίας απορρήτου.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο έλεγχος του κάθε χρήστη επί των δικών του δεδομένων όταν συνδυάζονται από σημαντικούς παράγοντες του Διαδικτύου».

Η G29 απαρτίζεται από αντιπροσώπους των αρχών προστασίας δεδομένων από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Facebook κατέβαλε περισσότερα από 19 δισεκατομμύρια δολάρια  για να αποκτήσει το WhatsApp, μια υπηρεσία για ανταλλαγή μηνυμάτων, εικόνων και βίντεο με φίλους και γνωστούς χωρίς διαφημίσεις. Κατά την περίοδο της συμφωνίας το 2014, ο ιδρυτής της εφαρμογής WhatsApp  Jan Koum δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών της εφαρμογής και δήλωσε ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει την πολιτική προστασίας του απορρήτου.

Σε απάντηση, ο ρυθμιστής προστασίας προσωπικών δεδομένων της Βρετανίας, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO),δήλωσε ότι παρακολουθεί τις αλλαγές προκειμένου να διασφαλίσει ότι η νέα πολιτική παραμένει εντός της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Από την μεριά της, η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων μελέτησε  την απάντηση του Facebook νωρίτερα αυτό το μήνα σε θέματα που ήγειρε η ρυθμιστική αρχή για το χειρισμό από την πλευρά της εταιρίας των δεδομένων των πελατών για στόχευση της διαφήμισης στα μέλη του κοινωνικού δικτύου.

Η CNIL δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη καταγγελία από πολίτες σχετικά με τις τελευταίες αλλαγές στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του  WhatsApp.

Μέχρι τη Δευτέρα αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων του ραδιοφωνικού σταθμού France Info και της ελβετικής εφημερίδας Le Temps, προειδοποίησαν το κοινό τους σχετικά με την αλλαγή πολιτικής και τους συμβούλευσαν πώς να αποφύγουν να επιτρέψουν στο WhatsApp να δώσει τον αριθμό τηλεφώνου τους στο Facebook.

Εκπρόσωπος της CNIL δήλωσε ότι η πολιτική απορρήτου του WhatsApp είναι πιθανό να συζητηθεί σε μια προγραμματισμένη συνάντηση της G29 στο τέλος του μήνα στην οποία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από κάθε ευρωπαϊκή εθνική ρυθμιστική αρχή προστασίας του απορρήτου.

X