Στο στόχαστρο της Γαλλίας το Airbnb

[Grid Scheduler/ Flickr]

Τη συνεργασία της με τη Γερμανία ανακοίνωσε η Γαλλία την Τετάρτη (9 Αυγούστου), με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστεί η «απαράδεκτη» φορολογική κατάσταση όσον αφορά στην ιστοσελίδα Airbnb και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Google και η Amazon.

«Αυτές οι ψηφιακές πλατφόρμες κάνουν δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις, τη στιγμή που το γαλλικό δημόσιο ταμείο λαμβάνει λιγότερα χρήματα», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Bruno Le Maire, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή είναι «απαράδεκτη».

Ο κ. Le Maire δήλωσε, ότι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου η Γαλλία και η Γερμανία θα καταλήξουν σε ένα κοινό σχέδιο για την επίλυση της κατάστασης.

Τη Δευτέρα, η γαλλική εφημερίδα Le Parisien ανέφερε, ότι η Airbnb πλήρωσε πέρυσι λιγότερα από 100.000 ευρώ σε φόρους, παρόλο που  περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Γάλλοι χρησιμοποίησαν την ιστοσελίδα.

«Η Airbnb έχει το δικαίωμα να δραστηριοποιείται στη Γαλλία. Ωστόσο, έχουμε και εμείς το δικαίωμα να ζητήσουμε τόσο από την εταιρεία αυτή, όσο και από όλες τις άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, τις φορολογικές εισφορές προς το γαλλικό δημόσιο ταμείο», τόνισε ο κ. Le Maire.

Οι συνεχείς κινήσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση του φορολογικού ζητήματος «διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και είναι περίπλοκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία και η Γερμανία πρόκειται να υποβάλουν φορολογική πρόταση στο προσεχές συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι δύο χώρες θα προσθέσουν στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ένα σχέδιο κειμένου για τη φορολογία των ψηφιακών πλατφορμών.

«Το σχέδιο αυτό θέλουμε να γίνει πρόταση ψηφίσματος της Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί από Ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε ο κ. Le Maire.

Πολλές ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ βρίσκονται στην Ιρλανδία, η οποία προσφέρει χαμηλό φορολογικό καθεστώς για τις εταιρείες, επιτρέποντας στους γίγαντες του διαδικτύου να αποφύγουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή που υπάρχει σε άλλα κράτη-μέλη.

Μεγαθήρια όπως η Google, η Amazon και η Facebook θα συμπεριληφθούν, επίσης στην πρωτοβουλία» ανέφερε ο κ. Le Maire.

Τα σχόλια του υπουργού Le Maire ήρθαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τον Επίτροπο Οικονομικών, Pierre Moscovici, που δήλωσε η Airbnb θα πρέπει να πληρώσει στη Γαλλία τους φόρους που της αντιστοιχούν. Το ίδιο ισχύει και για τον Neymar που πρόσφατα μετεγράφη στη Paris St. Germain.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL, ο κ. Moscovici ανέφερε ότι η Airbnb και άλλες ιστοσελίδες κατέβαλαν ένα μικρό ποσό σε φόρους. «Οι ενέργειες αυτές είναι εντελώς εσφαλμένες. Είναι σοκαριστικό», κατέληξε.

Το γεγονός αυτό αποτελεί τον επίλογο σε μια σειρά προσπαθειών από την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να αναγκάσουν τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές που τους αντιστοιχούν.

Η αμφιλεγόμενη εφαρμογή της Uber έχει προκαλέσει αναταραχές στην αγορά των μεταφορών, καθώς υποτιμά τις παραδοσιακές υπηρεσίες ταξί. Οι αντίπαλοι ισχυρίζονται, ότι η εν λόγω εφαρμογή υπονομεύει τις θέσεις εργασίας των αδειοδοτημένων οδηγών ταξί, των οποίων οι υπηρεσίες κοστίζουν περισσότερο, επειδή πληρώνουν φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Ιούλιο, οι χώρες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν το Uber στην επικράτειά τους.

X