Στη Βουλή προς έγκριση ο ισπανικός «κοινωνικός» προϋπολογισμός για το 2022

Η Ισπανία έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά θεμελιωδων προκλήσεων, όπως είναι «η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία των νέων, οι δυσκολίες για πολλούς στην πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση ή η δημογραφική πρόκληση» που δεν επιδέχονται καθυστέρηση. [EPA-EFE/Mariscal]

Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 παρουσίασε την Τετάρτη στο ισπανικό κοινοβούλιο η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Χεσές Μοντέρο. Μια κίνηση που ενεργοποίησε τον «μετρητή» του έργου του κυβερνητικού συνασπισμού που απαρτίζεται από το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) και το αριστερό κόμμα Unidas Podemos (United We Can), αναμεταδίδει συνεργάτης του EURACTIV EFE.

Η αναμενόμενη έγκριση του νέου προϋπολογισμού πιθανώς θα εξασφαλίσει την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές στη χώρα, που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2023.

Το σχέδιο, που προβλέπει ανώτατο όριο δαπανών 196,142 εκατ. ευρώ (αύξηση 0,02% σε σχέση με το 2021), προβλέπει την διάθεση 27,633 εκατ. ευρώ επιπλέον για κοινωνικές δαπάνες, χάρη στους νέους πόρους που διατίθενται από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ.

Συνολικά οι κοινωνικές δαπάνες καταγράφουν ρεκόρ: 248,391 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 3,6% σε σύγκριση με το 2021). Περιλαμβάνουν περισσότερα από 40.000 εκατομμύρια ευρώ (αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2021) για επενδύσεις και μεταφορές κεφαλαίων, ενώ σύμφωνα με την Montero 11,831 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη βελτίωση και κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων και τον εκσυγχρονισμό των τρένων.

Είναι ο «προϋπολογισμός μιας δίκαιης ανάκαμψης», τόνισε η υπουργός. Οι συντάξεις θα αναθεωρηθούν ανάλογα με τον πληθωρισμό και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισπανίας θα λάβουν αύξηση μισθού 2% τον επόμενο χρόνο. Ακόμα, 12,000 εκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και οι μεγάλες εταιρείες θα φορολογηθούν με ελάχιστο συντελεστή 15%, όπως συμφωνήθηκε από τα δύο μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο προϋπολογισμός του 2022 έχει ως κύριο στόχο «να εδραιώσει την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη», να πραγματοποιήσει «επενδύσεις σε υποδομές που θα επιτρέψουν τη διάρθρωση της χώρας και την εδαφική και κοινωνική συνοχή της» και να υποστηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Η Ισπανία έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά θεμελιωδών προκλήσεων, όπως είναι «η εργασιακή ανασφάλεια, η ανεργία των νέων, οι δυσκολίες για πολλούς στην πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση ή η δημογραφική πρόκληση» που δεν επιδέχονται καθυστέρηση. Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι ένα βασικό μέσο για την επίτευξη των κοινωνικών στόχων που έχει θέσει η εκτελεστική εξουσία, τόνισε η Μοντέρο.