Σόιμπλε: “μη ρεαλιστικό” το άνοιγμα των Συνθηκών

86037BB8F0C6B605B1EC65C2AFD456A4 [flickr]

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη (23 Μαΐου) ότι είναι «μη ρεαλιστικό» να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών σε αυτό το στάδιο, ζητώντας αντ ‘αυτού βήματα από τις εθνικές κυβερνήσεις για την προώθηση της ολοκλήρωσης της ΕΕ σε συγκεκριμένους τομείς.

Ένα μομέντουμ αρχίζει να δημιουργείται στην Ευρώπη για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης μετά την εκλογή του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία και η Γερμανία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται. Το Παρίσι είναι πρόθυμο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι ευρωπαίοι εταίροι του, συμπεριλαμβανομένης της αναμόρφωσης της άκαμπτης αγοράς εργασίας του, ενώ το Βερολίνο είναι ανοικτό να συζητήσει αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

 

Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε πάγωσε τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι θα συμφωνήσει τελικά σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως μια δημοσιονομική ένωση ή ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο. Είναι “μη ρεαλιστικό” να εξετάσουμε τώρα οποιαδήποτε τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής διάσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σόιμπλε επεσήμανε ότι οποιαδήποτε αλλαγή της Συνθήκης απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, κοινοβουλευτική επικύρωση και ακόμη δημοψηφίσματα σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.

Αντ ‘αυτού, ζήτησε τη “δεύτερη καλύτερη επιλογή”: σταδιακά βήματα μέσω ad hoc συμφωνιών μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένους τομείς. Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι οι απόψεις του ήταν “λιγότερο αισιόδοξες” από τον οδικό χάρτη για την ΕΕ ο οποίος προτάθηκε από τον Ισπανό Υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos.

Ο Ισπανός υπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση με ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των καταθέσεων, να δημιουργήσει μια φορολογική ένωση και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα διέπεται από μια πολιτική ένωση.

“Η ευρωζώνη πρέπει να προχωρήσει περισσότερο προς την κατεύθυνση της κοινής διαχείρισης του χρέους και ενός βαθμού αμοιβαίας ανταποδοτικότητας”, δήλωσε ο κ. Guindos.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια περιορισμένη “δημοσιονομική δυνατότητα” την επόμενη εβδομάδα για τη στήριξη των επενδύσεων και, στο μέλλον για την στήριξη των προγραμμάτων για την στήριξη της απασχόλησης. Αλλά ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο και άλλες εκτεταμένες προτάσεις θα απαιτούσαν αλλαγή της συνθήκης.

Ο De Guindos προσπάθησε να καθησυχάσει τη Γερμανία λέγοντας ότι ο καταμερισμός των κινδύνων θα απαιτούσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε ορισμένες χώρες για να περιορίσουν τις οικονομικές αποκλίσεις όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια οικονομικά. Εν τω μεταξύ, ο Σόιμπλε επαίνεσε τις προσπάθειες που κατέβαλαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, λέγοντας ότι η ανάκαμψη τους ήταν “καλύτερη από το αναμενόμενο”.

Αλλά στάθηκε πιο επικριτικός με την Ιταλία, λέγοντας ότι το πρόβλημά της είναι πολιτικό επειδή οι Ιταλοί «δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς ηγέτες τους». Ο γερμανός υπουργός είπε επίσης ότι η Ευρώπη έπρεπε να λύσει τις διαιρέσεις μεταξύ “Ανατολής” και “Δύσης” προτού εμβαθύνει την οικονομική και νομισματική ένωση. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι ορατές, εξήγησε.