Σλοβακία: Οι βιομήχανοι ζητούν αποζημίωση για τις αυξήσεις στην ενέργεια

Ο σύλλογος βιομηχανίας και μεταφορών απαιτεί τώρα την άμεση συγκέντρωση κεφαλαίων για αποζημίωση. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Η σλοβακική βιομηχανία ζήτησε αποζημίωση για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ιδίως από το ταμείο περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματικότερη υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης. Ωστόσο, το υπουργείο περιβάλλοντος απάντησε, λέγοντας ότι το ταμείο “δεν είναι ΑΤΜ”, σύμφωνα με το EURACTIV Slovakia .

Με τους περιβαλλοντικούς πόρους, η κυβέρνηση μπορεί να εισπράξει χρήματα από τις εκπομπές ρύπων. Μέρος αυτών των χρημάτων πηγαίνει ήδη στη βιομηχανία, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για προσπάθειες απαλλαγής από τον άνθρακα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το ταμείο ξεκλείδωσε 4 εκατομμύρια ευρώ για δέκα εταιρείες το 2020.
Ωστόσο, ο σύλλογος βιομηχανίας και μεταφορών απαιτεί τώρα την άμεση συγκέντρωση αυτών των κεφαλαίων.
“Εάν το κράτος δεν αυξήσει επειγόντως το ποσό της οικονομικής αποζημίωσης, οι παραγωγοί που είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στο κράτος κινδυνεύουν να μειώσουν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Αντρέι Λας.

Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι στόχος του ταμείου περιβάλλοντος είναι η υποστήριξη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. «Επιδοτήσεις για επιχειρήσεις από το «ταμείο περιβάλλοντος» είναι δυνατές σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, δεν είναι ΑΤΜ. Το επίπεδο χρηματοδότησης των εταιρειών για τη διόρθωση των περιβαλλοντικών παραβάσεων καθορίζεται από οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής », πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Lucia Szabová από τον μη κυβερνητικό συνασπισμό για το κλίμα είπε ότι ο στόχος των δικαιωμάτων εκπομπών υποτίθεται ότι μετριάζει τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όχι μια ανταλλαγή χρημάτων μεταξύ του κράτους και της βιομηχανίας.
«Στο πνεύμα της αρχής« ο ρυπαίνων πληρώνει », είναι απαραίτητο να εκτιμηθούν τα κέρδη του μεγάλου ρυπαντή και να διαπιστωθεί ποιος από αυτούς χρειάζεται πραγματικά βοήθεια στην τρέχουσα κατάσταση», πρόσθεσε.