Σκάνδαλο στην Κροατία για τον σχεδιασμό των κερμάτων ευρώ

Οι δημιουργοί των καλύτερων σχεδίων των κροατικών κερμάτων ευρώ βραβεύτηκαν στις 6 Φεβρουαρίου με 70.000 κούνα, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ. [Shutterstock / esfera]

Ο νικητής του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του κέρματος ευρώ στην Κροατία φέρεται να χρησιμοποίησε έργο τέχνης άλλου σχεδιαστή, χωρίς την άδειά του.

«Η παραγωγή χαρτονομισμάτων και κερμάτων ευρώ που θα αντικαταστήσουν το σημερινό νόμισμα (κούνα) θα κοστίσει περισσότερα από 900 εκατομμύρια κούνα ή 120 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Μπόρις Βούισιτς, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας.

Οι δημιουργοί των καλύτερων σχεδίων των κροατικών κερμάτων ευρώ βραβεύτηκαν στις 6 Φεβρουαρίου με 70.000 κούνα, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ.

Την επομένη, τα κροατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ισχυρισμούς για λογοκλοπή σχετικά με το κέρμα του 1 ευρώ, του οποίου το μοτίβο είναι το ζώο κουνάβι ή κούνα στα κροατικά (η γούνα της κούνας χρησιμοποιούνταν ως πληρωμή κατά τον Μεσαίωνα, και εξαιτίας αυτού το κροατικό χρήμα ονομάστηκε κούνα).

Ο νικητής σχεδιαστής φέρεται να χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του γνωστού φωτογράφου Iain H. Leach, ο οποίος ειδικεύεται στις φωτογραφίες ζώων και δημοσιεύει στο National Geographic.

«Εάν η φωτογραφία μου χρησιμοποιείται ως βάση για τον σχεδιασμό ενός νομίσματος του ενός ευρώ, νομίζω ότι είναι λογικό να περιμένω ότι θα καταβληθεί μια σχετική άδεια για τη χρήση της. Γνωρίζω ότι στην Κροατία έχει πάρει έντονες διαστάσεις δημοσιότητας. Ίσως οι διοργανωτές του διαγωνισμού να επικοινωνήσουν μαζί μου για να το συζητήσουν περαιτέρω», δήλωσε ο Leach στον συνεργάτη της EURACTIV, Jutarnji list.

«Μετά τα δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης, η Επιτροπή για το Χρήμα άρχισε επειγόντως να ελέγχει το σχέδιο της κροατικής πλευράς του κέρματος ευρώ με το μοτίβο της κούνας. Μετά τον έλεγχο, η Επιτροπή θα ενημερώσει το κοινό για την απόφασή της», δήλωσε η Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας την Κυριακή.