Συμφωνία να επιτρέπεται στους συνδρομητές να βλέπουν Netflix όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ

10331310473_c691c010cc_z

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα όπως το Netflix, όταν ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.

Οι εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν χθες (26 Μαΐου) σε έναν συμβιβαστικό νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα που έχουν νόμιμη πρόσβαση στην πατρίδα τους όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Η συμφωνία έρχεται μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια άλλη νέα οπτικοακουστικά κανόνα που απαιτούσε από διάσημες υπηρεσίες on-demand video streaming όπως είναι τα Netflix και Amazon Prime Video αναγκαστικά να συμπεριλαμβάνουν στις λίστες τους κατά 20% περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο και ζήτησαν ένα σαφές όριο στον χρόνο που οι συνδρομητές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε άλλη χώρα και εξακολουθούν να έχουν νόμιμη πρόσβαση σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που έχουν πληρώσει.

Οι χώρες αυτές έχασαν: βάσει της νέας συμφωνίας, οι καταναλωτές μπορούν να μείνουν σε άλλη χώρα για ένα «περιορισμένο χρονικό διάστημα», αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις δεν διευκρίνισαν τον αριθμό των ημερών.

Το νομοσχέδιο πάει σήμερα στο Κοινοβούλιο, όπου οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να αναλύουν τις λεπτομέρειες. Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Jean-Marie Cavada (Φιλελεύθερος) ο οποίος είναι εισηγητής στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου (JURI), δημιούργησε αναστάτωση στους λομπίστες που φοβήθηκαν ότι θα ακολουθήσει την γραμμή της γαλλικής κυβέρνησης να τεθεί ένα όριο για το πόσο καιρό μπορούν να έχουν πρόσβαση οι καταναλωτές ψηφιακών μέσων εκτός της χώρας στην οποία ζουν.

Πηγές του Κοινοβούλιο είπαν στην EurActiv.com ότι ο Cavada θα προτείνει έναν ορισμό του πόσο καιρό οι συνδρομητές μπορούν να μείνουν στο εξωτερικό που είναι εντελώς διαφορετικός από τις προτάσεις της Επιτροπής και του Συμβούλιου.

Στο προσχέδιό του, ο Cavada δεν θα καθορίσει χρονικό περιορισμό, αλλά θα ζητήσει από τις εταιρείες να διαβεβαιώσουν ότι οι συνδρομητές τους θα επιστρέφουν στη χώρα στην οποία ζουν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο.

Οι εταιρείες που επηρεάζονται από τη νομοθεσία, η οποία περιλαμβάνει το Netflix και ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που παρέχουν online streams, θα πρέπει να συμμορφώνονται με «σοβαρά» μέτρα για την επαλήθευση του πού ζουν οι συνδρομητές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Γάλλου ευρωβουλευτή.

Catherine Stupp | EurActiv.com

*φωτογραφία [Esther Vargas/Flickr]