Σύμφωνη η Αθήνα με τη νέα παράταση της Κομισιόν προς τη Γαλλία

plenary-eruactiv

Σε γενικές γραμμές και υπό διαφορετικό πρίσμα, οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμφωνούν με την πολυσυζητημένη νέα παράταση που έδωσε η Κομισιόν στη Γαλλία για τη μείωση του ελλείμματός της κάτω από το θεσπισμένο ευρωπαϊκό όριο του 3%.

Αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει στο Παρίσι νέα παράταση μέχρι το 2017 να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ, αφού έχασε και την ήδη παρατεταμένη προθεσμία του 2015.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, οι οποίοι κατηγόρησαν την Κομισιόν για «διακριτική» συμπεριφορά απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά κράτη. «Γιατί ζητάτε μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και όχι από την Γαλλία;», διερωτήθηκαν.

>>Διαβάστε σχετικά: Φιλελεύθεροι προς Κομισιόν: Γιατί ζητάτε μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και όχι από τη Γαλλία;

Από το 2001 το Παρίσι είχε έλλειμμα κάτω από το 3% μόνο το 2006 και το 2007 και επανειλημμένα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Έλληνες ευρωβουλευτές μίλησαν στην EurActiv.gr για την απόφαση της Κομισιόν και εξήγησαν με διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας την λογική της απόφασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μη ρεαλιστική η δημοσιονομική πειθαρχία

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σχολίασε την απόφαση λέγοντας ότι υποδηλώνει τον μη ρεαλισμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Η ανεκτικότητας της Κομισιόν προς τη Γαλλία υποδηλώνει πόσο μη ρεαλιστικοί είναι οι στόχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν συμφωνηθεί», είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των κανόνων.

«Αντί με επιλεκτική ανοχή προς τους παραβάτες, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αλλαγή των κανόνων», υπογράμμισε. «Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και όχι στασιμότητα», συμπέρανε.

Διαφορετικές απόψεις στη ΝΔ

Σε αντίθεση με την δριμεία κριτική που άσκησαν στην απόφαση της Κομισιόν οι συνάδελφοί του στη γερμανική δεξιά [Διαβάστε περισσότερα: Εκνευρισμένη με την Κομισιόν η γερμανική δεξιά για τη νέα «ανεύθυνη» παράταση στο Παρίσι], ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος τάχθηκε υπέρ της «ευελιξίας» προς το Παρίσι όπως άλλωστε γίνεται εδώ και χρόνια και προς την Αθήνα.

kyrtsos

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος

«Δεν είμαι αντίθετος στην ευέλικτη προσέγγιση στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής της Γαλλίας. Ανάλογη ευελιξία έχει επιδειχθεί και έναντι άλλων κρατών-μελών, όπως η Ελλάδα, η οποία δεν έχει βέβαια το ειδικό βάρος της Γαλλίας στην Ευρωζώνη», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Αναφέρω ενδεικτικά, ότι ο αρχικός σχεδιασμός για το ελληνικό μνημόνιο κάλυπτε την περίοδο 2010-2012 και είμαστε ήδη στο 2015 χωρίς να έχουν εφαρμοστεί όλα τα μνημονιακά μέτρα. Είμαι υπέρ της ευελιξίας, αρκεί  να μην μετατρέπεται σε πλαδαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων και χάνουμε το στόχο».

Πιο επικριτική ήταν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που άφησε αιχμές κατά της Κομισιόν ότι λειτουργεί «με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Τόνισε ότι επί της αρχής, δεν χωράνε εκπτώσεις στην εφαρμογή των κανόνων, ανεξάρτητα από το οικονομικό και πολιτικό μέγεθος του κάθε κράτους μέλους.

«Ωστόσο, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν είτε πρόκειται για παράταση προσαρμογής στους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας είτε πρόκειται για πρόγραμμα διάσωσης».

[blockquote style=»2″]«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν είναι επιεικής με τη Γαλλία αλλά ταυτόχρονα παραμένει άκαμπτη με χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία η κοινωνία έχει αγγίξει τα όρια της».[/blockquote]

Συνέχισε λέγοντας ότι στη Γαλλία το πρόβλημα είναι δομικό και ότι για να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3% έως το 2017, η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ «έχει δεσμευθεί για μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικών μέτρων».

«Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες μιας πλασματικής ανάπτυξης που βασίζεται στα αυξανόμενα ελλείμματα. Η επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος. Όλα τα άλλα απλώς εντείνουν ένα υπαρκτό πρόβλημα, μεταθέτοντας το στο μέλλον».

ΠΑΣΟΚ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση

Σαφώς υπέρ της απόφασης τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

androulakis

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης

«Θεωρώ πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία, η οποία προκρίνει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεν περιορίζεται μόνο στην λήψη δημοσιονομικών μέτρων, είναι προς την σωστή κατεύθυνση», είπε στην EurActiv.gr.

Πρόσθεσε ότι έρχεται σε συνέχεια της Ανακοίνωσης για την Ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Οι Σοσιαλιστές πάντα παλεύαμε για την αλλαγή του τρόπου σκέψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαιρόμαστε που επιτέλους οι προτάσεις μας εφαρμόζονται. Μην ξεχνάμε τέλος ότι δεν δόθηκε λευκή κάρτα στη Γαλλία. Η εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι συνεχής ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, αλλά και ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει», κατέληξε.

Σαράντης Μιχαλόπουλος

Twitter: @SarantisMich

X