Σεντένο για Ιταλία: Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός δεν διαλύει τις ανησυχίες μας

[Didier Bauweraerts/European Parliament]

Ο ελαφρώς τροποποιημένος ιταλικός προϋπολογισμός ενδέχεται να μην λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την Τρίτη (20 Νοεμβρίου) στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Κοινοβουλίου.

Απαντώντας στις ανησυχίες της Επιτροπής, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε ότι η μη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ είναι δύσκολη, αλλά αναγκαία «ενόψει της συνεχούς καθυστέρησης στην ανάκαμψη των επιπέδων του ΑΕΠ πριν από την κρίση και των δραματικών οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η ιταλική κοινωνία».

Η Ιταλία αψηφά τις Βρυξέλλες: Αμετάβλητο το σχέδιο προϋπολογισμού

Συνεχίζεται η σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, παρουσίασε ένα ελαφρώς τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού, παρά την απόρριψη του προηγούμενου σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο. «Πρέπει να επιμείνουμε στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, να δράσουμε σύμφωνα με τους κανόνες, διότι μόνο έτσι θα υπάρξουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά και θα σφυρηλατηθεί εμπιστοσύνη».

Στο μεταξύ, ο κ. Σεντένο εξήρε το έργο της Πορτογαλίας για την επίτευξη ανάπτυξης, τη διασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

«Το ύψος του χρέους για την Ιταλία είναι αρκετά υψηλό για κάθε είδους οικονομικά πρότυπα», υπενθύμισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανήλθε στο 131,2% το 2017 και αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.

«Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το ανακαλούμε στη μνήμη μας κάθε φορά που θεσπίζουμε στρατηγικές δημοσιονομικής πολιτικής για την Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ιταλίας ετοιμάζει η Κομισιόν

Πειθαρχικά μέτρα κατά της Ρώμης σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 ετοιμάζεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του προσχεδίου, όπως ζητούν οι Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπερασπίστηκε επανειλημμένα την ανάγκη της Ιταλίας να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας.

«Η κρίση μάς έχει διδάξει ότι σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, η ευθύνη για τη διεξαγωγή μιας υγιούς και υπεύθυνης πολιτικής δεν σταματά στα εθνικά σύνορα», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σχετική έκθεση αναφορικά με το χρέος της Ιταλίας, που ενδέχεται να οδηγήσει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να εφαρμόσει οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές ζήτησε η Επιτροπή, εντείνοντας τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες.

X