Σε αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ – τα αγκάθια και οι ανησυχίες

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοζάνη [Ververidis Vasilis]

Την εκτίμηση ότι ο διαγωνισμός για τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς εξέφρασε σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται σε περίπου ένα μήνα να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία.

Το… σίριαλ ωστόσο, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από μερικούς, διανύει τον τρίτο κύκλο του ενώ τα προβλήματα διαδέχονται το ένα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα να υποσκιάζουν στο σύνολο της, την έκβαση του διαγωνισμού. Η ελληνική πλευρά, διατηρεί αισιόδοξη στάση, αντίθετα με την ΕΕ που φαίνεται επιφυλακτική όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με δεδομένο ότι έχει ήδη κηρυχθεί μια φορά άγονος.

Σε αυτή τη φάση πάντως, που τρέχει η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, 6 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι πέντε ωστόσο, είχαν συμμετάσχει και στην πρώτη φάση του προηγούμενου διαγωνισμού, ενώ η 6η συμμετοχή αφορά μία κινεζική εταιρεία. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ, εκδήλωση ενδιαφέροντος στον νέο διαγωνισμό υπέβαλαν με αλφαβητική σειρά οι εξής έξι ενδιαφερόμενοι:

1. Beijing Guohua Power Company Limited and Damco Energy S.A. (Consortium).

2. China Western Power Industrial Co Ltd.

3. Sev.En Energy AG – Indoverse (Czech) Coal Investments Limited (Consortium).

4. ΓΕΚ Τέρνα Α.Ε.

5. ΕλβάλΧαλκόρ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία.

6. Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – Ομιλος Επιχειρήσεων.

Βέβαια, όσο αισιόδοξη και αν είναι η διοίκηση της ΔΕΗ «ότι με αυτή τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον θα υπάρξει ουσιαστικός διαγωνισμός και θετική έκβαση της διαδικασίας αποεπένδυσης», το όλο εγχείρημα θα φανεί στην πράξη και συγκεκριμένα κατά την φάση των διαπραγματεύσεων για το τελικό κείμενο της Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετόχων (SPA).

Σύμφωνα με πληροφορίες της euractiv.gr, οι υποψήφιοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί, με την τελική τους στάση να αναμένεται να κριθεί από τους όρους του SPA αλλά και τη νέα αποτίμηση των μονάδων.

Η προηγούμενη φάση, δηλαδή της αποτυχίας του διαγωνισμού, δυσαρέστησε την ΕΕ όπως προκύπτει και από την μετα-προγραμματική έκθεσή της. Το γεγονός δε, ότι συνέβη κατόπιν τεσσάρων παρατάσεων από την αρχική προθεσμία και έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών, προκαλεί την απογοήτευσή της Κομισιόν, η οποία επέρριψε ευθύνες στην ΔΕΗ, της οποίας «οι προτάσεις και τα μέτρα ήρθαν πολύ αργά».

«Πολλές προσπάθειες έγιναν από τους επενδυτές να κατατεθούν θετικές προσφορές, που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την ΔΕΗ. Κατεβλήθησαν επίσης προσπάθειες να βρεθούν τρόποι μείωσης των μεταβλητών δαπανών. Αυτές περιελάμβαναν την κατάργηση της προσαύξησης του προμηθευτή και του τέλους λιγνίτη και, πιο πρόσφατα, την επέκταση του SPA, ώστε να περιλαμβάνει τους όρους του σχήματος εθελουσίας εξόδου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Παρά τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, η ΔΕΗ «δεν αποδέχθηκε τις κύριες προτάσεις, που παρουσίασαν οι υποψήφιοι επενδυτές, προκειμένου να διευκολύνουν την αποτίμηση των μονάδων και να επιτραπεί η κατάθεση θετικών προσφορών» είχαν σημειώσει, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι προτάσεις και τα μέτρα της ΔΕΗ, ειδικά για το σχήμα εθελουσίας εξόδου, ήρθαν πολύ αργά στη διαδικασία».

Μεταξύ άλλων, η Κομισιόν είχε εκφράσει την ανησυχία της και για τα οικονομικά της Επιχείρησης. «Ένα κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί στις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις είναι τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ και οι επιπτώσεις τους σε διάφορα μέρη της αγοράς», αναγνωρίζοντας ωστόσο την πρόοδο που έχει γίνει όσον αφορά την είσπραξη καθυστερούμενων οφειλών από πελάτες.

Βέβαια, παρά τα θετικά βήματα «εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες σχετικά με τη μακροπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της ΔΕH, ιδίως όσον αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» συμπλήρωναν.

Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου και διευθύνων συμβούλου της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ο οποίος απέστείλε στους γενικούς διευθυντές Ανταγωνισμού (DG Comp) και Ενέργειας (ENER) Johannes Laitenberger και Dominique Ristori, με κοινοποίηση στα γραφεία των επιτρόπων Margrethe Vestager και Miguel Arias-Canete επιστολή – απαντηση, με την οποία σημείωνε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά, βρίσκει ως ευκαιρία να αλλάξει το μίγμα παραγωγής και να δοθεί έμφαση στις ΑΠΕ, τονίζοντας πως η πώληση των μονάδων είναι στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ.

Η ενόχληση του προέδρου βέβαια ήταν εμφανής, αφού από την πλευρά του επέρριψε τις ευθύνες της αποτυχίας στο ΥΠΕΝ που καθυστέρησε να καταρτίσει μακροχρόνιο ενεργειακό προγραμματισμό και να προσδιορίσει την αναγκαία λιγνιτική παραγωγή για τη χώρα αλλά και στην Κομισιόν που δεν έχει ακόμη εγκρίνει τα λιγνιτικά ΑΔΙ.

Όπως σημειώνει, αυτοί οι δυο παράγοντες «επέδρασαν αποτρεπτικά σε πολλούς επενδυτές, με συνέπεια την αποδυνάμωση του ανταγωνισμού».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη εκείνοι που έλαβαν τελικά μέρος υπέβαλαν προσφορές χαμηλές, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτές.

Σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις και τις τέσσερις αναβολές που ζήτησε η ΔΕΗ και τις οποίες σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ότι δόθηκαν «προκειμένου να ετοιμαστούν καλύτερα οι ενδιαφερόμενοι, κατόπιν αίτησής τους ή με απόφαση του υπουργείου».

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται στο διάστημα 5 με 8 Μαΐου να έχει επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής.