Σχέδιο μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης παρουσιάζει η Κομισιόν

[Commission]

Σειρά μεταρρυθμίσεων για τη Ευρωζώνη αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (6 Δεκεμβρίου), παρά τις αντιστάσεις από την πλευρά της Γερμανίας.

Οι εν λόγω προτάσεις περιλαμβάνουν τις ιδέες που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, ο οποίος εργάστηκε υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα καταλήξει σε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους.

Τουσκ: Κανονικά η Σύνοδος κορυφής για το μέλλον της Ευρωζώνης

H Σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης θα προχωρήσει ακριβώς, όπως είχε προγραμματιστεί στα μέσα Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες (22 Νοεμβρίου) ο πρόεδρος των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσοβώντας τις εικασίες ότι θα μπορούσε να αναβληθεί λόγω της κατάρρευσης των γερμανικών …

Οι μεταρρυθμίσεις της Επιτροπής θα περιλαμβάνουν την ιδέα ενιαίου υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, την έναρξη κάποιου είδους προϋπολογισμού για τη σύσταση ταμείου καταπολέμησης της κρίσης στην Ευρωζώνη, καθώς και την επέκταση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συντονίζει τις Συνόδους κορυφής, αναμένεται να πει στα κράτη μέλη ότι η συνάντηση «θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για τους ηγέτες, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις το επόμενο έτος».

Γιούνκερ: Θα φανεί άμεσα αν οι συνομιλίες για το Brexit μπορούν να προχωρήσουν

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί αν οι συνομιλίες με τη Βρετανία για το Brexit έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο προκειμένου να ακολουθήσει μια δεύτερη φάση διαπραγματεύσεων δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Διεξάγουμε εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο …

Ωστόσο, δεν θα υπάρξει καμία «σημαντική απόφαση στη διάσκεψη κορυφής του Δεκεμβρίου», δήλωσε μία από τις πηγές της ΕΕ, εκτιμώντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί κυρίως το ζήτημα του Brexit.

«Μπορώ να σας πω εκ των προτέρων ότι θα έχουμε μια νέα κυβέρνηση στη Γερμανία πριν υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με αυτές τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Peter Altmaier.

Την ίδια στιγμή, τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν αναφορές για το γεγονός ότι η Επιτροπή επιδιώκει να χαλαρώσει τους κανόνες, πυροδοτώντας τις αντιδράσεις στις Βρυξέλλες.

X