Σχέδιο Γιούνκερ: 7,5 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

[flickr]

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας (ΣΤΘ) υπέγραψαν συμφωνία εγγύησης μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕ για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI).

Η νέα αυτή συμφωνία χρηματοδότησης κατέστη δυνατή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη.

H συμφωνία εγγύησης επιτρέπει στην Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να παρέχει δάνεια σε περισσότερους από 500 μικροεπιχειρηματίες για τα επόμενα 5 χρόνια στην περιοχή της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα.

Οι μικροεπιχειρηματίες θα μπορούν να επωφελούνται από δάνεια με μειωμένο επιτόκιο και με χαμηλότερες απαιτήσεις εξασφάλισης στο πλαίσιο του προγράμματος που υποστηρίζεται από την ΕΕ. Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας θα στοχεύει κυρίως σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, εταιρείες που έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια των χρηματοπιστωτικών κρίσεων και τις επιχειρήσεις στον τομέα της γεωργίας.

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, Μαριάν Τίσεν, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ξανά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων που δίνουν ώθηση, δυναμισμό και δημιουργούν θέσεις εργασίας στις τοπικές οικονομίες. Η συμφωνία εγγυήσεων 7,5 εκατ. ευρώ στα πλαίσια του σχεδίου Γιούνκερ με τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δανεισμό σε πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτό έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες συμφωνίες που έχουμε αρχίσει να αναπτύσσουμε στην Ελλάδα και είμαι πεπεισμένη ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε θετικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «Γνωρίζουμε ότι η χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ, οπότε αυτή η χρηματοδότηση θα κάνει τη πραγματική διαφορά σε επιχειρηματίες, αλλά και στις ζωές και στη διαβίωση πολλών ανθρώπων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του EIF, Pier Luigi Gilibert, ανέφερε ότι «Αυτή η νέα εγγύηση του EaSI επιτρέπει στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας να ενισχύσει τον δανεισμό της σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά αγωνίζονται για πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τους παραδοσιακούς δανειστές. Οι μικροεπιχειρηματίες στην περιοχή της Θεσσαλίας και σε ολόκληρη την Ελλάδα θα έχουν πλέον πρόσβαση σε επιπλέον 7,5 εκατ. ευρώ για τη σύσταση, την ανάπτυξη και την επέκταση της επιχείρησής τους. Είμαι ευτυχής που σήμερα μπορέσαμε και υπογράψαμε ακόμη μια συμφωνία στην Ελλάδα, για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνικές εταιρείες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, δήλωσε: «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας χαιρετίζει σήμερα την πρώτη της συμφωνία που αφορά στη χρήση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Μέσων και συγκεκριμένα  του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων. Το μέσο αυτό αφορά εγγυήσεις για μικροδάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ και συνολική χρηματοδότηση μέχρι 7,5 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι «Η χρηματοδότηση αντλείται από διαθέσιμα κεφάλαια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Το όλο πρόγραμμα είναι η αρχή της στήριξης για νέους επιχειρηματίες, νεοσύστατες επιχειρήσεις και καινοτόμες ιδέες για μικρές επιχειρήσεις με πιο ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του EΤΕ. Ταυτόχρονα, οι νέοι γεωργοί μπορούν να χρηματοδοτηθούν για καινοτόμες εκμεταλλεύσεις. Το ίδιο ισχύει και για μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως 10 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκατ. ευρώ».

Το σύστημα εγγυήσεων EaSI ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαχειρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Οι μικροεπιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για δάνειο στο πλαίσιο του EaSI, μπορούν να απευθύνονται σε υποκαταστήματα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

Το EΤΕ δεν θα παράσχει άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις, αλλά θα εφαρμόσει τη διευκόλυνση μέσω τοπικών χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών, όπως τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης, κοινωνικής χρηματοδότησης και εγγυήσεων, καθώς και τράπεζες που δραστηριοποιούνται στα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ και σε άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα EaSI. Αυτοί οι ενδιάμεσοι φορείς θα ασχοληθούν άμεσα με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να παράσχουν υποστήριξη στο πλαίσιο της εγγύησης του EaSI.

X