Σχέδιο Γιούνκερ: Η πρώτη συμφωνία στην Ελλάδα για την δανειοδότηση καινοτόμων ΜΜΕ

Ο Γιούνκερ [European Commission]

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) και ο όμιλος ProCredit υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη συμφωνία εγγυήσεων για την αύξηση του δανεισμού προς καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ για καινοτόμες ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Σημειωτέον ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) είναι ο πυρήνας του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ.  Σύμφωνα δε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έως τον Απρίλιο του 2016, το ΕΤΣΕ ενεργοποίησε επενδύσεις ύψους άνω των 80 δισ. ευρώ στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, βάσει της νέας συμφωνίας, ο όμιλος ProCredit θα χορηγήσει 20 εκατ. ευρώ ως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα κατά τα επόμενα δύο έτη. Τα δάνεια θα συνοδεύονται από εγγύηση του ΕΤΕ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Χρηματοδότηση ΕΕ InnovFin για την καινοτομία», με χρηματοδοτική στήριξη από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο μηχανισμός εγγυήσεων InnovFin για ΜΜΕ παρέχει εγγυήσεις και αντεγγυήσεις για χρηματοδότηση με δανειακά κεφάλαια ύψους από 25.000 έως 7,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μέσω δανείων για καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (που απασχολούν μέχρι 499 υπαλλήλους).

Νέες πηγές χρηματοδότησης

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και  ιθαγένειας, δήλωσε μεταξύ άλλων «ότι οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα από το ΕΤΕ και την ProCredit, με την υποστήριξη του Επενδυτικού Σχεδίου, θα προσφέρει στις ελληνικές ΜΜΕ πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. Προτρέπω και άλλες τράπεζες να συνεργαστούν με το ΕΤΕ και να συνάψουν παρόμοιες συμφωνίες, στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου, ώστε να βοηθήσουμε και άλλες ελληνικές εταιρείες να αναπτυχθούν».

Ο Pier Luigi Gilibert, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕ χαιρέτησε την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας ΕΤΣΕ για καινοτόμες ΜΜΕ στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι ο όμιλος ProCredit συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος InnovFinκαι  και  σε άλλες χώρες. Ο Borislav Kostadinov, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ProCreditHolding, πρόσθεσε ότι ο όμιλος ProCredit επέκτεινε πρόσφατα την εμβέλειά του αποκτώντας έρεισμα στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διαχείριση της βουλγαρικής θυγατρικής του.

«Με την ιδιότητα της κορυφαίας εταιρικής τράπεζας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή, συμπράττουμε με το πρόγραμμα InnovFin σε επτά χώρες και είμαι βέβαιος ότι η σύμπραξη αυτή θα ωφελήσει σημαντικά τις ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας», κατέληξε. Ειδικότερα, η ProCredit Holding AG & Co. KGaA έχει την έδρα της στη Φρανκφούρτη. Είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου ProCredit, ο οποίος περιλαμβάνει τράπεζες εξειδικευμένες στην εξυπηρέτηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι περισσότερες από τις τράπεζες της ProCredit δραστηριοποιούνται στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μύρνα Νικολαΐδου-EurActiv.gr