Σαβόνα για Ευρωζώνη: Η Ιταλία να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

[Giuseppe Lami/EPA/EFE]

Έτοιμη για «όλα τα ενδεχόμενα» πρέπει να είναι η Ιταλία όσον αφορά τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πάολο Σαβόνα, καθώς η παραμονή της χώρας στο ευρώ ενδεχομένως να εξαρτάται από “άλλους παράγοντες”.

«Μπορεί να βρεθούμε σε μια θέση, στην οποία δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν, αλλά κάποιοι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαβόνα σε ομάδα γερουσιαστών. «Η θέση μου όσον αφορά ένα Plan B είναι πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Μετά τη δήλωση του κ. Σαβόνα, το spread ανάμεσα στην απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου και του γερμανικού διευρύνθηκε στις 240 μονάδες βάσης από 236 προηγουμένως.

Ο 81χρονος πρώην ακαδημαϊκός έγραψε σε ένα βιβλίο που εξέδωσε φέτος ότι η είσοδος της Ιταλίας στην Ευρωζώνη ήταν «ιστορικό λάθος».

«Είναι γνωστός ευρωσκεπτικιστής και φαίνεται να είναι σκόπιμα προκλητικός», δήλωσε ο επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο, Chris Scicluna.

«Στο βαθμό που γνωρίζαμε ήδη τις απόψεις του, τα τελευταία σχόλια υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση με αυτές τις απόψεις και ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η Ιταλία δεν θέλει να εγκαταλείψει το ευρώ

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ σχεδιάζει να επικεντρώσει την προσοχή της στην μείωση των επιπέδων δανεισμού, καθώς και την ενίσχυση της ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco, προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση ότι είναι επιφυλακτικός με τα δημόσια οικονομικά, για να αποφύγει την αναστάτωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και την αύξηση του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Τέλος, ο κ. Σαβόνα διεμήνυσε στους γερουσιαστές ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αλλά, όπως διευκρίνισε, το ραντεβού δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί.