Ψηφιακή μετάβαση: Μία 10ετία πίσω ο κλάδος της υγείας στην ΕΕ

Ο τομέας της υγείας της Ε.Ε είναι μια δεκαετία πίσω από άλλους τομείς, όσον αφορά τη ψηφιοποίηση, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Martin Seychell στη EURACTIV.com.

Οι προτεραιότητες για το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα υγείας, διατυπώθηκαν σε πρόσφατη συζήτηση, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων, όπου η υγεία στο διαδίκτυο και η προστασία των δεδομένων, ορίστηκαν μεταξύ των βασικών προκλήσεων για την υγειονομική περίθαλψη στην Ε.Ε, για το 2020 και μετά.

Η εκδήλωση, συγκέντρωσε διάφορους τομείς από τη βιομηχανία της περίθαλψης της υγείας, για να διερευνήσει το πώς μπορούν να συνεργαστούν, ώστε να προσφέρουν περισσότερα στη φροντίδα των ασθενών σε ολόκληρη την Ευρώπη, επισημαίνοντας, πως η ψηφιοποίηση αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τομέα της υγείας, εάν και εφόσον η ρύθμιση συμβαδίσει με την καινοτομία.

Τα ψηφιακά εργαλεία έχουν τεράστιες δυνατότητες για να μετατρέψουν τον τομέα της περίθαλψης υγείας, μειώνοντας τις ανισότητες, αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της πρόληψης, την προσωπική φροντίδα και προσφέροντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να ελέγχουν τα δικά τους δεδομένα.

Ωστόσο, η νομοθεσία της ΕΕ, επί του παρόντος, είναι ανεπαρκής στο να εκμεταλλευτεί την ψηφιοποίηση, αφήνοντας την ΕΕ πίσω, σε σχέση με τα άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Ασία.

Μιλώντας σε μια εκδήλωση, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Επιτροπής, Martin Seychell, δήλωσε ότι για να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που θα φέρει η ψηφιακή επανάσταση στην τομέα της περίθαλψης της υγείας, απαιτείται να γίνει ένας πλήρης επανασχεδιασμός του σημερινού συστήματος.

Υπογράμμισε τις ανησυχίες σχετικά με τη διανομή των δεδομένων και την εμπιστοσύνη των πελατών, λέγοντας ότι αν και τα δεδομένα αποτελούν χρυσωρυχείο στον τομέα της υγείας, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια ισορροπία, μεταξύ της συνειδητοποίησης των δυνατοτήτων τους και της προστασίας του απορρήτου των ασθενών.

Ο κανονισμός πρέπει να επικεντρωθεί, ειδικά, στη δεοντολογική χρήση των δεδομένων, για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα της υγείας χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς της υγείας και της έρευνας, ανέφερε ο Seychell στη EURACTIV.com.

Πρόσθεσε ότι αυτό εξασφαλίζει ότι οι εφαρμογές της υγείας, που συλλέγουν τα δεδομένα του χρήστη, θα πρέπει να ρυθμίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι πάροχοι της υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ilaria Giannico, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Νοσοκομείων, συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα της υγείας είναι «μερικές από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες που έχουμε στα χέρια μας», αλλά ότι το σημερινό σύστημα διχάζεται από την ιδιωτικότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων.

Η ίδια πρόσθεσε τις ανησυχίες της, ότι η συνολική υποδομή και η ασφάλεια του συστήματος, όπως είναι τώρα, δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο για την προστασία των δεδομένων και την πρόληψη των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Η Jurate Svarcaite, Γενική Γραμματέας της (AESGP), είπε ότι η ψηφιακή καινοτομία στην υγεία είναι «και καλή ευκαιρία και μεγάλη πρόκληση», για τον τομέα.

Είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές συνέχισαν να προχωρούν με πρόοδο στην on line υγεία και ότι υπήρχε έλλειψη γνώσης σχετικά με  «τον ψηφιακό τρόπο και την υγεία», στην Ε.Ε.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν, επί του παρόντος, μοντέλα πιστοποίησης που να παρέχουν σαφήνεια και καθοδήγηση στους ασθενείς και ότι απαιτούνται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη δημιουργία εμπιστοσύνης με τους ασθενείς.

Η Nathalie Moll, Γενική Γραμματέας της EFPIA, είπε ότι η ανακάλυψη καινοτόμων ιατρικών εξελίξεων από μόνης της δεν είναι αρκετή και ότι θα πρέπει να υποστηρίζονται από ένα «ολόκληρο οικοσύστημα».

Είπε ότι οι νέες θεραπείες παρεμποδίζονται από την έλλειψη των προτύπων της ΕΕ και ότι δεν θα είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το δυναμικό των νέων καινοτομιών, χωρίς να συνοδεύονται από τη διακυβέρνηση.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά ο Zoran Radosavljevic]