Πρόθυμη να δώσει παράταση στην Ισπανία για την υποβολή δημοσιονομικών μέτρων η ΕΕ

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος. [EBS]

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισε με διαλλακτικότητα τις δυσκολίες της Ισπανίας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων εκλογών το Δεκέμβριο για να δοθεί ένα τέρμα στο συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο.

Η Ισπανία βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα παραβίασης των απαιτήσεων των εταίρων της. Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου έγινε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ, μαζί με την Πορτογαλία, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Μαδρίτη παραδέχθηκε ότι δεν θα υποβάλει εγκαίρως τα νέα μέτρα προσαρμογής που συμφωνήθηκαν με τα 28 κράτη μέλη προκειμένου να περιορίσει της έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε συγχώρεση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και τα δύο κράτη γλίτωσαν την επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ τους. Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες υποσχέθηκαν να υποβάλλουν νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του ελλείμματος τους έως τις 15 Οκτωβρίου, όταν τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν τα σχέδια προϋπολογισμού τους για το επόμενο έτος.

Ωστόσο, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου για άλλη μια θητεία, η συντηρητική υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ήττα και στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ανώτεροι πολιτικοί από το Λαϊκό Κόμμα (PP) δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο» να υποβάλλουν ένα σχέδιο προϋπολογισμού με τους νέους φόρους ή περικοπές που συμφωνήθηκαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτό ήταν το μήνυμα του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος προς τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των G20 στην Κίνα.

Παρά το νέο αυτό πλήγμα, οι αρχές της ΕΕ ήταν μάλλον συγκαταβατικές με το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα και τις επιπτώσεις του στον προϋπολογισμό της Ισπανίας.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει τη Μαδρίτη για την αδυναμία κατάθεσης ενός σχεδίου για τον προϋπολογισμό εφόσον το ισπανικό κοινοβούλιο αδυνατεί να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

«Αν δεν υπάρχει κυβέρνηση τι μπορούμε να κάνουμε;»,  αναρωτήθηκε άλλος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι τα θεσμικά όργανα πρέπει να αντιμετωπίσουν με «ρεαλισμό» αυτή την κατάσταση.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ισπανοί δείχνουν λιγότερη κατανόηση από τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς η πιθανότητα να προσφύγει στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Στο περιθώριο της συνάντησης των G20, ο Ντε Γκίντος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μαδρίτη θα στείλει μόνο μια ενημερωμένη έκδοση του προϋπολογισμού του 2016, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας.

Ωστόσο, η Ισπανία δεν θα συμπεριλάβει τη διαρθρωτική προσαρμογή ύψους 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 5 δις ευρώ), όπως ζητήθηκε από τις αρχές της ΕΕ για τη διετία 2017-2018.

Η Επιτροπή αναμένει μείωση του ισπανικού ελλείμματος από 5,1% του ΑΕΠ το 2015 σε 2,2% του ΑΕΠ το 2018.

Αν και πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι «δεν είναι μια καλή κατάσταση», αξιωματούχοι δεν εκφράζουν ανησυχίες αφού Μαδρίτη εξακολουθεί να έχει μια πρόσθετη προθεσμία δύο ετών για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Η Ισπανία βρίσκεται όμως σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση μιας άλλης υποχρέωσης που ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της τον Ιούλιο, σε αντάλλαγμα για τη «συγχώρεση».

Η χώρα θα αυξήσει τον εταιρικό φόρο και θα εξαλείψει κάποια «παραθυράκια» που οδηγούσαν σε απώλεια κρατικών εσόδων.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο Ραχόι είπε ότι θα στείλει μια πρόταση για την αναθεώρηση του φόρου των εταιριών. Υποστήριξε ότι στην περίπτωση αυτή ένα νέο σχέδιο νόμου είναι δυνατό να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις με τις Βρυξέλλες, δεδομένου ότι δεν θα αποτελούσε πρόσθετη επιβάρυνση για την επόμενη κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση των περιπτώσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις 16 Σεπτεμβρίου κατά την άτυπη σύνοδό κορυφής στην Μπρατισλάβα.

 

X